Vanilkové rohlíčky z mandlové mouky: Klasické cukroví s ořechovým nádechem

Zdroj: Pixabay

Bez klasických druhů cukroví si většina z nás nedovede Vánoce představit. Tradiční vanilkové rohlíčky tentokrát můžete luxusně vylepšit. Místo klasické mouky použijte tu mandlovou a hotové rohlíčky pak obalte v jemně sekaných mandlích.

Historie vanilkových rohlíčků sahá až do 17. století. Od té doby se samozřejmě několikrát změnily a každý je dělá trochu jinak. Vy letos můžete tento klasický dezert povýšit na zcela novou kulinářskou úroveň. Díky mandlové mouce totiž získají zcela jedinečnou chuť a strukturu.

Začněte s pečením včas

Vanilkové rohlíčky potřebují do Vánoc zkřehnout. Ať už se rozhodnete dělat je vykrajované, nebo je budete tvarovat z válečků, v obou případech je třeba začít kolem první adventní neděle, aby měly dostatek času na uležení a na Štědrý den chutnaly skvěle.

Na přípravě tohoto cukroví není nic náročného. A ani jeho vylepšená verze, kterou vám představíme v následujícím receptu, nezabere nijak výrazně více času. Vychutnejte si letos rohlíčky tak trochu jinak.

Recept na mandlové vanilkové rohlíčky

Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 250 gramů mandlové mouky, 150 gramů másla, 70 gramů moučkového cukru, žloutek, vanilkový extrakt, vanilkový cukr na obalení a 100 gramů sekaných mandlí na obalení.

V míse smíchejte mandlovou mouku, změklé máslo, moučkový cukr, žloutek a vanilkový extrakt. Zpracujte vše do hladkého těsta a nechte hodinu odpočinout v lednici. Těsto pak rozválejte a tvarujte do tradičních rohlíčků. Před pečením je lehce potřete rozšlehaným vejcem.

Cukroví se peče při 160 °C přibližně 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a poté je obalte v jemně sekaných mandlích. Potom dejte rohlíčky do uzavřené nádoby a nechte do Vánoc na balkoně zkřehnout.

Zdroj: Prima Fresh, Recepty od Aničky

Autor :Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz