Vanilka je oblíbené vánoční koření, které se hojně využívá při přípravě cukroví. Středoameričtí indiáni jej ovšem používali i pro její léčivé účinky!
Původ vanilky
Vanilka je fermentovanou tobolkou některých druhů vanilkovníku, a to především druhu vanilkovník plocholistý (Vanilla planifoli). Toto koření se původně používalo v Mexiku a velmi oblíbené bylo i u Aztéků a Toltéků, a to nejen při vaření, ale také pro jeho léčivé účinky. Do Evropy se přitom dostalo až v 1. polovině 16. století, ale takřka okamžitě si zde získalo oblibu.
Kde si vanilku pořídit?
Vanilku seženete snad v každém obchodě, ve které se prodává koření. Pokud vám jde ovšem o skutečnou kvalitu, můžete si v některých kamenných prodejnách i e-shopech pořídit bio vanilku. Zakoupit si je možné také vanilkové tobolky (nesprávně nazývané lusky), stejně jako vanilkový cukr, což není nic jiného než směs mletého koření a čistého cukru.
Vanilka v kuchyni
Vanilka je v českých kuchyních hojně využívaným kořením. Oblíbená je např. během vánočních svátků, kdy se z ní připravují vanilkové rohlíčky, ale také další druhy cukroví (např. dukáty a vanilkový cukr obsahuje i linecké cukroví). Uplatnění však nachází celoročně, kdy ji lze využít při přípravě koláčů, zmrzlin, krémů, pudinků a dalších cukrovinek.
Vanilka z hlediska zdraví
Ačkoli se dnes vanilka v medicíně nepoužívá, středoameričtí indiáni ji využívali i k tomu účelu. Kladný vliv může mít na psychiku, kterou dokáže zklidnit. Pozitivně by měla působit také na trávicí soustavu a vyzkoušet ji lze i při horečce, tzn. tělesné teplotě vyšší než 38 °C. Původní obyvatelé Ameriky ji navíc používali jako účinné afrodiziakum, což je rovněž velmi zajímavá vlastnost.
Zajímavosti o vanilce
- Aztékové a Toltékové vanilku nazývali tlilxochitl, což se překládá jako „černý lusk“. Ve skutečnosti se ale opravdu jedná o tobolku.
- Rod vanilkovník je řazen do čeledi vstavačovitých. Té se přitom jinak říká orchideje.
- Vanilkový cukr si lze připravit jednoduše doma. Stačí rozříznout čtyři středně velké tobolky podélně, dát do sklenice, nasypat 1 kg cukru a nechat odstát.
- Vanilkovních plocholistý sice může růst i u nás, ale velký problém představuje opylování. Květy se totiž často neotevírají ani na 24 hodin a opylovat je mohou pouze včely rodu Melipona a některé druhy kolibříků. Proto musí docházet k umělému opylení.
- Vanilka má příjemnou chuť a vůni díky látce zvané vanilin. Ta se ostatně nikoli náhodou používá i k výrobě parfémů a voňavek.