Máte rádi vajíčka, už jste ale těch na klasické způsoby přejedení? Pokud hledáte cestu, jak vajíčka zpracovat a vychutnat si originální snídani, možná pro vás máme ten správný tip. Už jste někdy jedli vajíčka v kokotkách?
Jídlo pochází původem z Francie. Coccote je označení způsobu, kterým jsou vajíčka připravována, zároveň jde ale také o název pro malé mističky, ve kterých se pokrm dělá i podává, píše Taste Atlas. U nás se jim česky skutečně říká kokotky.
Vynikající a rychlá snídaně
Vejce v kokotce připravíte snadno a rychle. Jde o vynikající, sytou a především zdravou snídani, ve které se spojí chuť pečeného vejce s bylinkami, zeleninou a opečeným chlebem.
Na přípravu budete potřebovat lžíci změklého másla, 6 až 9 vajíček, čtvrt šálku smetany, čtvrt šálku nastrouhaného sýru (ideálně eidam), svazek pažitky, česnek, bazalku, sůl, pepř a chléb k podávání.
Snadná příprava zabere jen pár minut
Vezměte si malé zapékací misky, takzvané kokotky, a vytřete je máslem. Do nich rozklepněte do každé podle velikosti 2 nebo 3 vajíčka. Ta potom zasypte strouhaným sýrem, bylinkami a česnekem. Nakonec nalijte na směs trochu smetany.
Množství surovin by vám mělo vystačit na 3 plné kokotky. Zapékací misky dejte do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 10 až 12 minut. Mezitím si nakrájejte chléb, pokapejte ho olivovým olejem a opečte.
Vajíčka vyndejte z trouby, podle chuti je osolte a opepřete, přidejte k nim kousek čerstvého rajčete a můžete si vychutnat dokonalou snídani. Žloutky by měly být uvnitř ještě rozteklé a vajíčka tím pádem půjdou chlebem z misky krásně nabírat.
Zdroj: Lindsay Eats, Craving California, Serious Eats, Taste Atlas
Autor: Šárka Cvrkalová