Vajíčka jsou zdravá a při dietě se doporučují. Mají minimum kalorií, ale hodně bílkovin, jsou sytá a tělu dodávají vše, co potřebuje. Jak už to tak ale bývá, nic se nemá přehánět. A i v případě konzumace přehnaného počtu vajec denně vám hrozí jistá nebezpečí.
Jedno vejce obsahuje průměrně šest až osm gramů bílkovin, obdobné množství tuku a žádné sacharidy. Jejich konzumací tělu dodáte také vitamíny D a B12, selen, folát, zinek, jód, vápník a železo. Co když jich ale sníte moc?
Nejen vysoký cholesterol
Doporučená denní dávka jsou tři vajíčka denně. Pokud si tak myslíte, že si dáte 2 míchaná vajíčka ke snídani, volské oko s čočkou k obědu a dvě vejce natvrdo večer, možná po přečtení tohoto článku změníte názor.
V roce 1968 American Heart Association vydala doporučení konzumace maximálně 300 mg cholesterolu za den. Podle této teorie by člověk neměl sníst více než tři vajíčka za týden. Od té doby ale mnohé výzkumy prokázaly, že to není pravda.
Zdravý člověk si může dopřát tři vajíčka denně, více by jich ale konzumovat neměl, píše Eat This. Cholesterol ale není jediným důvodem, proč se přehnané konzumaci vajec vyhnout.
Zvyšují riziko některých nemocí
Podle serveru PCRM člověk přílišnou konzumací vajec zvyšuje riziko, že bude v budoucnu trpět srdečními onemocněními. Studie z roku 2019 popisuje, že více než 3 vajíčka denně mohou v mnoha ohledech vašemu srdci ublížit.
Stejně tak překvapivě mohou zvyšovat riziko, že budete mít v budoucnu cukrovku. Pokud navíc už diabetem trpíte, měli byste vajíčka omezit na maximálně jedno denně.
Naopak několik dalších studií ukázalo, že pravidelná konzumace vajíček riziko cukrovky snižuje. Vědci tak v tomto ohledu ještě příliš jasno nemají. Je ale jasné, že nic se nemá přehánět. I když jsou vejce zdravá, pokud jich budete konzumovat příliš, jistá rizika vám rozhodně hrozí.
Zdroj: Sinergia Animal, PCRM, Eat This, Jama Network
Autor: Šárka Cvrkalová