Ačkoliv podle někoho kapr není rybinou takřka vůbec cítit, jiného „rybina“ od konzumace kapra odradí. To je však škoda, protože existuje několik jednoduchých fíglů, kterými ryby zápachu zbavíte.
Jak poznat čerstvou rybu?
Chcete-li zjistit, zda je ryba stále vhodná ke konzumaci, důvěřujte svým smyslům – je rozdíl mezi mírným rybím zápachem a zápachem štiplavým. Kůže ryby by měla být lesklá a oči vypoulené. Žábry jsou u čerstvé ryby jasně červené, zatímco u ryb zabitých před delší dobou jsou žábry vybledlé.
Úprava rybího masa
Když máte vybranou tu pravou rybu, je potřeba ji před smažením upravit (v případě, že kupujete živou rybu). Dokud je zabitá ryba mokrá, odstraňte její šupiny speciální škrabkou a hned ji vykuchejte.
Řez veďte přes břicho od řitního otvoru směrem k hlavě. Veďte ho opatrně, abyste nepoškodili žlučník, který se nachází hned pod kůží. Před vyndáváním vnitřností je dobré žlučník i s kouskem jater odříznout, jeho prasknutí by totiž znehodnotilo celou rybu.
Jak zbavit rybu zápachu?
Účinným způsobem boje proti rybímu zápachu je její namočení do mléka. Před vařením nechte rybu asi 20 minut v mléce, aby pohltilo nežádoucí pachy. Poté rybu jednoduše slijte a osušte. Získáte tak rybu, která bude mít čistou, sladkou chuť a žádný rybí nádech.
Podle serveru Lifehacker tento trik funguje díky chemickým procesům, ke kterým dochází při lovu a usmrcování mořských plodů. Když ryby umírají, sloučenina trimethylaminoxid (což je chemická látka bez zápachu, která je běžná v živých organismech) se rozkládá na trimethylamin.
Právě trimethylamin způsobuje výrazné rybí aroma. Mléko působí proti tomuto zápachu, protože obsahuje kasein, který se váže s trimethylaminem a účinně odvádí zápach z ryb.
Existují samozřejmě i další způsoby, jak kapra, potažmo další ryby zbavit rybího zápachu. Například můžete zkusit naložit rybu na několik hodin do bílého vína nebo piva. Asi nejjednodušší trik proti rybímu odéru je pokapání kapra několika kapkami citronové šťávy ještě před obalením.
Recept na kapra po břeclavsku
Fígl s ponořením do mléka, případně nějaký jiný, který vás zaujal, můžete rovnou vyzkoušet při přípravě následujícího receptu. Na kapra po břeclavsku si připravte: 150 gramů másla, špetku soli, stroužek česneku, 60 gramů hladké mouky, mléko (na namočení), 1 citron, 5 lžic grilovacího koření, 1 lžíci mleté papriky, špetku drceného kmínu a samozřejmě kapra.
Kapra naporcujte a vložte na několik hodin do studeného mléka, případně můžete tento krok vynechat. Následně části kapra omyjte, posolte, pokapejte citronem a dejte stranou. V míse smíchejte mouku, kmín, grilovací koření a papriku.
V moučné směsi porce kapra obalte a poté opečte na 100 gramech rozehřátého másla na pánvi pod pokličkou. Až budete mít kapří kousky opečené, vložte je do mísy a přelijte zbylým máslem s utřeným česnekem.
Zdroj: Lifehacker, TastingTable, Epicurious, Hobby, Kuchaři do domu, Recepty.cz
Autor: Dominika Jandorová