K létu neodmyslitelně patří grilování. Většina z vás si asi hned několikrát během následujících měsíců dá opečené špekáčky, klobásy, naložené maso či sýry. Víte ale, že na grilu velmi snadno připravíte i rybu?
Ryby jsou jednou z nejzdravějších věcí, které si na grilu můžete připravit. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a mozek, píše Healthline.
Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují také důležité vitaminy a minerály jako vitamin D, jód a selen. V neposlední řadě pak mají ve srovnání s červeným masem nízký obsah nasycených tuků.
Jak správně grilovat ryby?
Příprava ryb na grilu má svá pravidla. Důležité je především vybrat správný druh, vhodné jsou tučnější ryby jako losos nebo makrela. Gril předehřejte na střední teplotu.
Rybí filety nebo steaky potřete olejem, abyste zabránili jejich přilepení k mřížce. Rybu můžete grilovat také vcelku, pokud si následně troufnete na její podávání. Ne každý totiž snese na talíři rybu ještě s hlavou.
Grilujte maso 4–5 minut z každé strany nebo dokud není neprůsvitné a snadno se odděluje. Ideální je rybu otočit maximálně jednou nebo dvakrát, v opačném případě by se vám mohla snadno rozpadnout, jelikož je její maso velmi křehké, podotýká server Top Recepty.
Co k rybě podávat?
Ke grilované rybě se vždy hodí plátky citronu a také bylinkové máslo. To připravíte smícháním másla s bazalkou a česnekem, někdy se přidává také pažitka. Podle chuti pak vše dosolíte.
K masu můžete přidat opečený chléb a samozřejmě také zeleninu. Je na vás, zda zvolíte čerstvá rajčata a okurku nebo zda na grilu opečete třeba cibuli a cuketu a dáte si k rybě zeleninu grilovanou.
Zdroj: Recepty, Top Recepty, Dům a Zahrada, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová