Etiopský medový chléb neboli dabo zanechá vaši kuchyni nádherně provoněnou. Je plný čerstvě namletého koření a skvěle se hodí k šálku čaje nebo kávy. A co víc, jeho příprava je celkem snadná.
Co je to dabo?
Dabo znamená „pšeničný chléb“ a celý původní název zní yemarina yewotet dabo: chléb s medem a mlékem. Pravděpodobně pochází od etiopských židů, protože je velmi podobný chlebu, který jedí o šabatu. Těsto se někdy splétá do bochníku připomínajícího chalu (židovský chléb).
Medu je v Etiopii zřejmě dostatek, ale jeho použití při každodenním pečení není běžné. Stejně tak je tomu u použití vajec, koření a mléka, takže se jedná o skutečně sváteční výrobek.
Ingredience na etiopský medový chléb
Ingredience a postup na dabo najdete například na webu Cuisine Fiend’s. Než se dáte do pečení, připravte si 30 gramů čerstvého droždí, 60 mililitrů teplé vody, 1 vejce, 125 gramů medu, 1 lžičku mletého kardamomu, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku mletého koření, 10 gramů soli, 250 mililitrů teplého mléka, 75 gramů rozpuštěného másla, 525 gramů hladké mouky a na polevu 1 lžíci soli, 2 lžíce vody a 1 lžičku fenyklových semínek.
Příprava těsta
V malé misce smíchejte droždí s teplou vodou a nechte ho 15 minut stát. V jiné misce vyšlehejte med s vejcem, solí a kořením. Zahřejte mléko s rozpuštěným máslem. Mouku dejte do velké mísy. Přidejte droždí, medovou směs, mléko a máslo.
Těsto hněťte ručně na pomoučeném povrchu nebo v mixéru. Bude to chvíli trvat, protože těsto bude zpočátku lepivé. Hotové je, když je hladké, pružné a hedvábné a přestane se lepit. Mísu přikryjte a nechte ji na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem, přibližně tak 90 minut.
Po vykynutí ho vyklopte na dobře pomoučněnou plochu. Těsto můžete vytvarovat do kulatého bochníku, nebo uplést. Chcete-li pletený chléb, rozdělte těsto na tři části a vytvarujte z nich provazy dlouhé asi 25 cm. Na jednom konci je spojte dohromady a zapleťte do copu, jehož konce po dokončení zastrčte pod bochník.
Pečení etiopského medového chleba
Předehřejte troubu na 200 °C. Dabo můžete péct rovnou na plechu (nejprve však bochník poprašte moukou), nebo ho vložte do vymazané a vysypané kulaté formy.
Na polevu smíchejte vodu se solí a potřete jí vrchní část bochníku, přičemž dbejte na to, aby nestékala po stranách a pod chléb (hrozí nebezpečí přilepení). Povrch posypte semínky fenyklu a nechte asi 15 až 20 minut kynout. Pečte 45 minut až hodinu, nebo dokud není chléb po celém povrchu pěkně hnědý. Nechte vychladnout na mřížce.
Zdroj: My cooking journey, Cuisine Fiend’s, Kid World Citizen
Autor: Dominika Jandorová