Byla letošní sezona opravdu bohatá a vám se urodilo takové množství rajčat, že už nevíte, jak s nimi naložit? Pokud se letos rajčátkům na vaší zahrádce dařilo, možná budete potřebovat inspiraci, co s nimi.
Jednou z možností, kterou byste určitě měli vyzkoušet, je domácí kečup bez cukru. Jeho příprava není složitá a uvidíte, že si na domácím kečupu, který navíc nebude přecpaný cukrem, pochutná celá rodina.
Pro výrobu kečupu nepotřebujete cukr
Kečup patří mezi základní suroviny, které najdeme v lednici nebo ve spíži snad v každé domácnosti. Jíme ho s párkem, milujeme ho na hranolkách, neumíme si bez něho představit langoš a samozřejmě i další dobroty.
I když většině z nás tahle pochutina doma nesmí chybět, málokdo se zajímá o složení kečupu, který si kupuje v obchodě.
Věřili byste tomu, kolik se v jedné lahvi kečupu skrývá cukru? Samozřejmě se jeho množství liší značku od značky, ale i tak je třeba si uvědomit, že v každé porci kečupu se skrývá nějaký ten cukr.
Dobrou zprávou je, že pro výrobu domácího kečupu cukr nepotřebujete. Vzhledem k tomu, že rajčata obsahují spoustu přírodního cukru, domácí kečup chutná sladce i bez přidání něčeho jiného.
Jak si vyrobit domácí kečup
Patříte-li k lidem, kteří si rádi podomácku něco vyrobí a kteří rádi zkouší nové recepty, pak jste tady správně. Na přípravu domácího kečupu bez cukru si připravte:
- 3 rajčata
- 1 stroužek česneku
- 1 menší cibuli
- 1 šalotku
- půlku červené papriky
- oregano, bazalku
Nejdříve oloupejte cibuli se šalotkou a obě suroviny nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a pokrájejte je na půlměsíčky. Papriku nakrájejte na malé kousky, prolisujte česnek. Na pánev dejte kapku oleje a orestujte na něm cibuli se šalotkou.
Přidejte česnek, chvíli restujte a poté přidejte i nakrájenou papriku. Chvíli míchejte, přidejte rajčata, promíchejte a poté celou směs zalijte vodou. Přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud rajčata nezměknou.
Jakmile bude zelenina měkká, přelijte směs do misky, kde ji smíchejte s bylinkami. Vezměte si na pomoc tyčový mixér a vše rozmixujte dohladka. Na závěr domácí kečup bez cukru propasírujte skrze jemné sítko.
Domácí kečup můžete skladovat v uzavíratelné sklenici v lednici, kde vám vydrží několik dní. Nejlépe uděláte, když si vždy připravíte čerstvé množství kečupu.
Zdroj: sugarfreelondoner.com, asweetpeachef.com
Autor: Natálie Kabourková