Když se řekne řízek, většina z nás si představí plátek kuřecího či vepřového masa obalený v klasickém trojobalu a podávaný s bramborem, kaší nebo bramborovým salátem. Taková ta dobře známá klasika, kalorická bomba, kterou všichni milujeme.
Řízek si ale můžete připravit i z jiných surovin nežli pouze z masa. Co třeba taková cuketa? Zdravá a zároveň univerzální zelenina, kterou lze v kuchyni zpracovat na všechny možné sladké i slané způsoby. My vám dnes dáme tip na křupavé cuketové řízky. Zkusíte je?
Zelenina původem z Itálie
Věděli jste, že je cuketa původem z Itálie? Zde vznikla šlechtěním, proto se jí říká cuketa čili cukína – z italského slovíčka zucchini. Předchůdci cuket byly také základní stravou původních obyvatel amerického kontinentu. U nás se cuketa do povědomí začala dostávat až v 80. letech minulého století.
Pokud jde o její využití, je cuketa poměrně univerzální. Patříte-li mezi její fanoušky, pak určitě víte, že ji lze zpracovat nejen do slaných jídel, ale také do těch sladkých. Pokud rádi zkoušíte něco nového, zkuste řízky z cukety.
Připravte si doma cuketové řízky
Na přípravu tohoto receptu potřebujete: 400 g cukety, 100 g strouhaného parmezánu, 75 g hladké mouky, 1 vejce, 75 g strouhanky, sůl a pepř.
Cuketu omyjte a ostrým nožem ji šikmo nakrájejte na cca 5 mm silné plátky. Každý plátek osolte a opepřete. Poté plátky cuket obalujte nejdříve v hladké mouce, potom ve vajíčku a následně ve strouhance smíchané se sýrem. Smažte na rozpáleném oleji asi 2 minuty z každé strany dozlatova.
Ochutnejte cuketové řízky v těstíčku
Připravte si: 1 menší cuketu, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce zakysané smetany, 2 vajíčka, 1 svazek kopru, rostlinný olej, sůl a pepř. Z těchto surovin si doma můžete připravit cuketové řízky v těstíčku, po kterých se vám budou dělat boule až za ušima.
Jak na to? Začněte tím, že cuketu omyjte, zbavte ji okrajů a nakrájejte na kolečka. Kolečka osolte a opepřete z obou stran. V misce připravte těstíčko – vejce spolu se solí a pepřem vyšlehejte do pěny, přidejte hladkou mouku, zakysanou smetanu a najemno nakrájený kopr. Vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.
Cuketová kolečka obalte v hladké mouce, poté v připraveném těstíčku. Smažte je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Zdroj: vareni.cz, varimedobroty.cz, ireceptar.cz
Autor: Natálie Kabourková