Mezi tradičně zpracovaná vejce se řadí vařená, smažená, míchaná či vejce v omeletě. Existují však zcela nové způsoby, jak uvařit vejce. A určitě by vás ani ve snu nenapadly.
Některé uvedené postupy ve vás mohou vyvolávat smíšené pocity. Nabízí však zajímavé možnosti, jak si při vaření v kuchyni užít trochu zábavy.
Uvařit vejce je ve skutečnosti velmi snadné, protože jej můžete v podstatě hodit do jakéhokoli kuchyňského spotřebiče, který vlastníte a výsledek bude téměř dokonalý.
První postup je úplně jednoduchý a jistě by vás ani nenapadl. K použití této metody budete potřebovat pouze dvě věci – myčku na nádobí a sklenici.
Vložte vejce do skleněné nádoby opatřené utěsněným víčkem a naplňte ji vodou. Následně ji vložte do myčky nádobí nastavené na jednohodinový cyklus při 60 stupních Celsia. Po skončení programu vajíčko rozklepněte a podávejte.
Nemáte myčku? Uvařte vejce v mikrovlnce
Pokud vaše domácnost nedisponuje myčkou na nádobí, ale máte po ruce třeba mikrovlnou troubu, uvařte vejce v ní.
Stačí hrnek a trocha vody, do které rozklepnete vejce. Nemusíte stát nad sporákem a během chvilky získáte dokonale pošírované vejce.
Mikrovlnku nastavte maximálně na jednu minutu. Pokud nebude vejce hotové, přidávejte po několikasekundových intervalech.
Vejce vyjměte děrovanou lžící.
Můžete také vejci naplnit igelitový sáček, přidat své oblíbené ingredience a poté uvařit přímo ve vroucí vodě. Odpadne tak problém následného čištění hrnců a pánviček.
Vajíčka je možné také uvařit míchaná v rýžovaru. Přidejte vodu do rozšlehaných vajec a nechte je v páře. Alternativou je vařit je rozmíchaná v hrnci s trochou rozpuštěného másla. Připravíte tak vaječnou placku, ze které si každý vezme, kolik potřebuje.
Celá vejce můžete uvařit v tlakovém hrnci. V něm jsou hotová za pouhé 3 minuty! Stejně tak je můžete uvařit i v troubě. Stačí je opatrně ponořit do vodní lázně.
Takto získáte vejce naměkko. Pokud toužíte po variantě ,,natvrdo“, stačí umístit vajíčka rovnoběžně na kovovou mřížku. Pečte při vyšších teplotách. V troubě však vaření a pečení vajec trvá podstatně déle – minimálně půl hodiny.
Tohle rozhodně nezkoušejte
Přimět děti jíst vejce může být hodně náročné. Internetem koluje postup, jak toho dosáhnout. Vejce se vloží do mrazáku, poté se ještě zmrzlá nakrájí na kolečka a osmaží na pánvi. Vytvoří se tak skvělá mini vajíčka. Odborníci však před tímto postupem varují. Zmrazení vajec ve skořápce rozhodně nedoporučují, jelikož dochází k možným bakteriálním infekcím, jako je třeba salmonela.
Existují také extrémní metody, jak uvařit vejce, jako například pomocí plamenometu, kyseliny chlorovodíkové, roztaveného olova a dalších. Jedná se spíš o pokusy, jelikož to jsou velice nebezpečné metody a výsledky určitě nejsou uspokojující.
Zdroj: mashed.com, food.ndtv.com, tasty.co, thrillist.com, plantservices.com, indy100.com
Autor: Silvie Grulichová