Alžběta Minaříková, která září v právě vysílané řadě MasterChef Česko, okouzlila porotce již v prvním kole. Za svoji koprovku s uzeným pstruhem získala zlatou kartu a postoupila rovnou do finálové šestnáctky. Připravte si její skvělou koprovku také vy.
Soutěž MasterChef jí změnila život
Betty Minaříková sní o tom, že si jednou otevře penzion na horách, kde bude dost možná podávat i svoji vyhlášenou koprovku s uzeným pstruhem, za kterou získala v kulinářské show MasterChef Česko nadšené reakce, a dokonce i zlatou kartu, díky níž postoupila rovnou do finále.
Účast v MasterChef Česko změnila Betty život, a to nejen úspěšným tažením napříč soutěží, ale také seznámením se s Vojtou Urbanem, s nímž tvoří spokojený pár.
Začátky vztahu ovšem nebyly jednoduché. Samotné natáčení je hodně stresující a poodkrývá skutečný charakter člověka. Nejtěžší tak bylo pro Betty a Vojtu tajit svůj vztah, a to v době, kdy ještě oficiálně nebyli spolu. Museli totiž počkat do vysílání MasterChefa, aby předem nevyzradili průběh natáčení.
Společné plány
Nyní už mohou nejen plánovat, ale i uskutečňovat společné plány. Vojta v rozhovoru pro Lifee nastínil, na co se můžeme těšit: „Rádi bychom dělali zážitkové večery s MasterChefem. To znamená jakýsi kurz vaření, kde by si lidé zároveň vyzkoušeli nějaké disciplíny, které jsme v soutěži museli absolvovat my. A také se s lidmi chceme pobavit, protože rádi hostíme, a chtěli bychom tohle všechno propojit.“
Kromě toho vystupují společně i na sociálních sítích a na platformě YouTube provozují kanál Betty a Vojta, na kterém představují své recepty, mimo jiné i onu koprovku, kterou si tak můžete také připravit.
Koprovka podle Betty
Na omáčku budete potřebovat kopr, celého pstruha, mrkev, celer, petržel, cibuli, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list), 2 lžíce másla, lžíci mouky, 200 ml smetany, lžíci vinného octa, lžičku cukru. Na koprový olej je potřeba kopr a slunečnicový olej. Na ozdobení si připravte klíčky hrachu a jako přílohu brambory.
Do prohřátého oleje, asi na 80 stupňů, přidejte kopr a nechte chutě spojit. Ohřátý olej dejte do mixéru a asi 2 až 3 minuty mixujte. Koprový olej přeceďte přes plátno a dejte do mrazáku.
Ze pstruha nožem sundejte šupiny a vyfiletujte. Nebo můžete koupit rovnou pstruhové filety, ale poté v následujících krocích udělejte vývar pouze z kořenové zeleniny. V oleji orestujte kořenovou zeleninu, přidejte odřezky z ryby, chvíli restujte, poté zalijte studenou vodou a nechte vařit. Můžete také přidat koření.
Hotový vývar přeceďte přes sítko. Z másla a mouky udělejte jíšku. Tu zalijte vývarem, přidejte koprové stonky a nechte chvíli probublávat. Vše proceďte, ať odstraníte koprové stonky, a rozmixujte s čerstvým koprem, smetanou, vinným octem, solí a cukrem.
Nyní si připravte blanšírovaný hrách tak, že ho po chvíli vaření v osolené vodě prudce ochladíte předáním do osolené studené vody. Filety z pstruha osolte a osmažte na slunečnicovém oleji a másle. Omáčku a rybu přelijte na talíři koprovým olejem a podávejte s blanšírovaným hrachem. Jako přílohu zvolila Betty vařené brambory ve slupce.
Zdroj: Lifee, YouTube – Betty a Vojta, Instagram Betty Minaříkové
Autor: Dominika Jandorová