Sklizeň cuket začala už před časem, ve skleníku se ale objevují stále další a další. Člověk pomalu přestává mít nápady na recepty, ve kterých by mohl tuhle zeleninu uplatnit. My ale ještě s jedním přicházíme. Vyzkoušejte si doma připravit cuketové halušky.
Halušky jsou tradičním jídlem slovenské kuchyně, u nás se ale také konzumují velmi často. Obvykle se dělají z brambor, napadlo vás ale někdy vyměnit tuto zeleninu za cuketu?
Jemnější a chuťově zajímavější
Cuketa je zelenina, které si ceníme pro její obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B a A. Halušky z této zeleniny jsou tak rozhodně zdravé. Kromě toho jsou ale také výživné.
Oproti běžným haluškám jsou jemnější a chuťově zajímavé. Stejně jako klasické si i tyto můžete připravit se zelím, cibulkou a osmaženým uzeným masem.
Recept na cuketové halušky
Příprava halušek z cukety je velmi snadná. Potřebovat budete asi 800 gramů cukety, 250 gramů hladké mouky, jedno vajíčko, jednu cibuli, kysané zelí, 2 lžíce sádla, sůl a pepř.
Cuketu si nastrouhejte najemno a nechte ji v cedníku pořádně odkapat. Na sádle osmahněte cibuli dozlatova, přidejte k ní zelí, to opepřete a vše asi 15 minut duste.
K cuketě přidejte vajíčko, mouku, sůl a vše zamíchejte, aby vzniklo těsto. Z toho potom za pomocí dvou lžic vykrajujte halušky, které vařte v osolené vodě zhruba 3 minuty.
Halušky na závěr smíchejte se zelím. Podávat jídlo můžete s kouskem uzeného, tak máme jídlo nejraději u nás. Někdy je ještě posypu osmaženou cibulkou.
Zdroj: Autorský článek
Autor. Šárka Cvrkalová