Jsou ingredience, které by vás pravděpodobně míchat nenapadlo. Ústřice a med na první pohled podle mnohých nepůjdou právě dohromady. Ve skutečnosti ale při správném zpracování vznikne jídlo, na kterém si gurmáni pochutnají.
Máte rádi mořské plody, rádi zkoušíte nové věci a nebojíte se netradičních kombinací? Maso se sladkými omáčkami a ovocem je dnes už přece běžné, proč by se tedy nedaly zkombinovat ústřice s medem?
Zdravé a chutné
Ústřice jsou pokrm, který si ne každý hned oblíbí. Pro mnohé jde ale o opravdovou lahůdku. Toto jídlo má navíc celou řadu zdravotních přínosů. Ústřice jsou bohatým zdrojem zinku, který podporuje imunitu a plodnost, píše WebMD.
Mají také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, železa a vitamínu B12. Obsahují velké množství bílkovin, jsou ale jen minimálně kalorické. Med podporuje trávení, obsahuje antioxidanty a má antibakteriální účinky. Kombinace těchto ingrediencí je tak doslova zázračná.
Ústřice s medem
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 12 čerstvých ústřic, 3 lžíce medu, 2 červené chilli papričky, 2 lžíce limetkové šťávy, lžíci sójové omáčky, stroužek česneku, čerstvý zázvor a sůl.
Opatrně otevřete ústřice a oddělte je od lastur. Lastury očistěte a ponechte v nich ústřice. Připravte omáčku. V misce smíchejte med, nasekanou chilli papričku, limetkovou šťávu a sójovou omáčku. Přidejte česnek a zázvor, vše promíchejte a osolte podle chuti.
Na každou ústřici nalijte trochu omáčky. Podávejte je pak ihned, ideálně s plátkem limety. Ústřice byste pro jejich čerstvost měli podávat na ledu, doporučená denní dávka je podle webu Delicious šest ústřic denně, recept je tedy na dvě porce.
Zdroj: Delicious, Dish on Fish, Food 52, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová