Ústřice patří celosvětově mezi nejvyužívanější mořské plody. Některé informace o nich jsou ale možná trochu přehnané.
Původ ústřic
Ústřice jedlá je mlž, který původně žil v teplejších mořích okolo Evropy (tedy na jihu a západě). V polovině 20. století byl ovšem zavlečen také ke břehům Spojených států amerických, kde dnes žije volně. Člověk využívá tyto mořské plody již dlouhou dobu. Konzumoval je už ve starověkém Římě, kde byly dokonce zakládány rybníky pro chov. I dnes se chovají na mořských farmách. V Evropě se dnes pěstuje i ústřice obrovská, jež se původně vyskytovala u břehů Asie.
Využití v kuchyni
Ústřice dnes seženete v ČR bez větších problémů, a to i čerstvé. V některých zemích světa se přitom jedná o gastronomickou lahůdku, neboť jejich maso je jemné a má lehce slanou (a někdy i nasládlou) chuť. Běžně se přitom jí syrové, přičemž se nekousají, ale rovnou spolknou. Pokud se vám tento způsob konzumace nezamlouvá, můžete je rovněž smažit, péct, vařit či udit. Takto upravené si je ostatně lze i koupit.
Ústřice z hlediska zdraví
Tyto mořské plody obsahují velké množství živin, a to včetně vitamínů (A, B1 či B2) a minerálů (zinek, vápník, draslík anebo železo). Doporučovány jsou např. pro jedince, kteří se snaží zhubnout, stejně jako lidem s vysokým obsahem cholesterolu či krevním tlakem. Měly by mít rovněž kladný vliv na imunitu a přisuzovány jim jsou dokonce silné afrodiziakální účinky. Je tomu ale skutečně tak?
Nejsou všechno pery, co se třpytí
O ústřižcích se dlouho říká, že jde o silné afrodiziakum. Jenže mnohé studie tento předpoklad nepotvrdily. Ačkoli o těchto účincích hovoří i mnozí lidé, je možné, že se jedná pouze o tzv. placebo efekt. Problematická navíc může být i konzumace syrových ústřic. Ačkoli se jedná o nevšední gurmánský zážitek, lidský organismus není úplně zvyklí na syrovou živočišnou stravu. Pokud navíc tento mlž žije v kontaminovaných mořských vodách, může v syrovém stavu obsahovat toxiny.
Sushi: jeden z celosvětově nejznámějších pokrmů japonské kuchyně
Zajímavosti o ústřicích
- Ne každému vyhovuje konzistence syrových ústřic, neboť může připomínat hlen. Pokud ale chcete tyto mořské plody skutečně ochutnat, pokapejte je nejprve limetkou či citrónem.
- Ústřice lze konzumovat s jemnými omáčkami (např. holandskou) či pikantnějšími dresinky. Dobré jsou také v kombinaci se zeleninou (česnek, šalotka, špenát či rajčata).
- Pokud vám tyto mořské plody zachutnají, můžete si pořídit speciální nůž na ústřice, který jejich otevírání značně usnadňuje.
- Ústřice se ve volné přírodě příliš nevyskytují. Chovají se tedy spíše na mořských farmách.
- Mezi oblíbené pokrmy patří ústřicová polévka, do které mj. patří i bílé víno, přičemž v některých receptech se objevuje i šampaňské.
- Některé druhy ústřic mohou tvořit perly, což je mimochodem produkty imunitní reakce živočicha na cizorodé těleso.