Usmažte si řízek podle Honzy Punčocháře. K dokonalosti vám pomůže chleba

Zdroj: Nextfoto

Řízky patří mezi nejoblíbenější jídla. Milujeme je k obědu, třeba s bramborovou kaší. Nebo na Štědrý den, kdy se na stole objevují společně s bramborovým salátem. Kuřecí, telecí nebo také vepřové – každý má rád jiné.

Na řízku si rád pochutná i porotce z televizní soutěže MasterChef Jan Punčochář. Podle něj je základem úspěchu správný výběr masa. Jak oblíbený šéfkuchař připravuje smaženou dobrotu?

Maso je základ

Podle Honzy Punčocháře se výsledný úspěch řízku odehrává už v moment, kdy vybíráte maso. Doporučil by vám dělat řízky z telecího pavoučka – odříznuté části masa z křížové kosti.

A proč právě tohle maso? Podle Jana Punčocháře je to maso velmi jemné, křehké a ideální na smažení a krátké tepelné úpravy.

Strouhanka z rohlíků

Jedním z tipů na dokonalý řízek podle Jana Punčocháře je obalit řízky v čerstvě namleté strouhance z rohlíků. Samozřejmostí je klasický trojobal, kterým to ale nekončí.

Jakmile řízky obalíte v trojobalu, zprudka je osmažte na sádle nebo na přepuštěném másle. Poté na plech vyskládejte krajíce chleba, položte na ně usmažené řízky a vše vložte do trouby předehřáté na 110 °C.

Řízky pak nechte péct půl až tři čtvrtě hodiny. A proč Honza Punčochář dává k řízkům chleba? Vysvětlení je jednoduché: chleba do sebe nasaje přebytečný tuk, řízky budou krásně křehké, strouhanka křupavá a maso uvnitř božsky šťavnaté.

Zdroj: magazin.recepty.cz, ireceptar.cz, idnes.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz