Dýňová sezóna je v plném proudu a s dýňovými recepty jako by se v tomto období doslova roztrhl pytel. Možná i vám se letos urodila pěkná hromádka dýní a vy nyní přemýšlíte, co s nimi.
A co takhle zkusit dýňový chleba? Kdo ho ještě nikdy neochutnal, ten sám sebe o hodně připravil. Máme pro vás skvělý recept, po kterém se doma budete olizovat až za ušima.
Recept na dýňový chléb bez hnětení
Máte-li rádi jednoduché recepty, které dokážou překvapit výslednou chutí, pak je tenhle recept na dýňový chleba bez hnětení stvořený právě pro vás. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 215 gramů syrové nastrouhané dýně
- 200 ml vlažné vody
- 220 gramů pšeničné hladké mouky
- 220 gramů pšeničné celozrnné mouky
- lžičku mletého kmínu
- lžičku mletého koriandru
- ¼ lžičky instantního droždí
- lžičku soli
- mouku na vál
Všechny ingredience smíchejte, vznikne vám lepivé řídké těsto. Hoďte na něho utěrku a nechte ho ideálně přes noc odpočívat a kynout. Následující den pomoučněte vál, přesuňte na něj těsto, trochu ho zasypte moukou a těsto s pomocí pomoučněných dlaní roztáhněte do tvaru čtverce.
Boční strany těsta přetáhněte do středu, těsto opět roztáhněte do čtverce a opakujte stejným způsobem ještě dvakrát. Následně vložte těsto do vymazané formy, lehce ho zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout cca 1 a půl hodinky.
Po uplynutí dané doby vložte formu s těstem do trouby předehřáté na 230 °C. Po dobu cca 30 minut pečte s víkem, poté víko sejměte a pečte ještě 15 minut. Následně stáhněte teplotu na 210 °C a pečte cca 45 až 50 minut.
Zkuste i recept na zdravý dýňový chleba s ořechy
Tíhnete-li ke zdravým receptům, pak vás nemůžeme zklamat. Přinášíme proto tip na zdravý dýňový chleba, který vás okouzlí svou chutí. Na tenhle recept budete potřebovat:
- 300 gramů žitného kvasu
- 140 gramů dýňového pyré
- 220 ml vody
- 450 gramů pšeničné hladké mouky
- 150 gramů celozrnné špaldové mouky
- 15 gramů soli
- 50 gramů lehce podrcených ořechů
- lžíci medu
- hrst dýňových semínek
Připravte si kvásek běžným způsobem, jak jste zvyklí. Nechte ho 12 až 14 hodin v pokojové teplotě. Následující den nejdříve smíchejte mouku s vodou a dýňovým pyré, celou směs poté nechte hodinu odpočívat.
Následně přidejte sůl, kvásek a vypracujte hladké těsto, které by se v ideálním případě mělo oddělovat od mísy. Ke konci hnětení těsta přidejte ořechy a také dýňová semínka. Jakmile budete mít těsto umíchané, přikryjte ho utěrkou a nechte 45 minut zrát.
Poté ho vyklopte na pomoučněný vál, propracujte, vložte zpět do formy a nechte kynout další 2 až 3 hodinky. Následně můžete vložit do trouby, kde prvních 10 minut pečte chleba na 250 °C, poté teplotu snižte o 20 až 30 °C a dopékejte dalších 30 minut.
Zdroj: kitchenette.com, dancahajkova.com, maskrtnica.cz
Autor: Natálie Kabourková