Přemýšlíte nad snadnou snídaní, kterou potěšíte svou rodinu, nebo třeba přátele, kteří u vás přespávají? Tyhle nadýchané mléčné houstičky udělají radost každému. A když k nim připravíte kávu nebo horké kakao, den už jednoduše nemůže začít lépe.
Nedělám je doma sice nějak často, kdykoli je ale připravím, zmizí rychleji, než bych čekala. Recept mám od jedné své kamarádky, u které jsou housky poprvé na snídani ochutnala. A byla to láska na první sousto.
Vyplatí se si přivstat
Houstičky, nebo také buchtičky, jsou z kynutého těsta, takže je třeba si trochu přivstat, aby byly hotové, než se vzbudí ostatní. Uvidíte ale, že se vám to vyplatí.
Na jejich přípravu budete potřebovat 3/4 hrnečku vlažného mléka, 2 lžíce cukru, sáček sušeného droždí, vajíčko, 3 lžíce rozpuštěného másla, špetku soli a 3 hrnečky mouky.
Snídaně, která potěší
Mléko, cukr a kvasnice smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek. Stačí mu zhruba 10 minut. Smíchejte vejce, máslo, sůl a mouku a opatrně přidejte kvásek. Vše propracujte v hutné těsto, které nechte půl hodiny kynout.
Následně si připravte plech, který vyložíte pečicím papírem a z těsta na něj uděláte malé bulky. Ty pak necháte pod utěrkou ještě 10 minut kynout. Vše nakonec dáte do trouby předehřáté na 180 °C. Houstičky se pečou zhruba 20 minut.
Jakmile jsou hotové, stačí už jenom připravit kávu a vzbudit strávníky. Dohromady tak budete muset vstávat zhruba o hodinu a půl dříve než oni, jejich úsměv při zakousnutí prvního sousta vám ale vaši snahu mnohonásobně oplatí.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová