Eva Holubová patří mezi herecké ikony českého showbyznysu. Mezi diváky patří mezi nejoblíbenější herečky vůbec a pro mnohé je velkou inspirací. I když by to do tak zkušené herečky nikdo netipoval, Eva Holubová se netají tím, že vaření nebo pečení zrovna nepropadla.
Tyhle dvě dovednosti proto ráda přenechá jiným. I když Eva Holubová netráví hodiny za sporákem, máme pro vás recept na buchty, které čas od času přece jen připraví.
Česká klasika, kterou nepohrdnete
Eva Holubová možná nepeče se zapálením a nadšením jako mnohé jiné české herečky, ale zároveň nepohrdne dobrým českým pokrmem.
Miluje klasické české buchty a právě na ně vám přinášíme recept. Pokud máte rádi české buchty, zkuste je podle Evičky Holubové.
Na přípravu českých buchet budete potřebovat:
- 250 ml vlažného mléka
- 500 gramů polohrubé mouky
- 60 gramů cukru krupice
- 140 gramů másla
- 3 žloutky
- kostku droždí
- špetku soli
- máslo na vymazání pekáče a potření buchet
- trochu citronové kůry
Na vynikající tvarohovou náplň si připravte:
- 250 gramů měkkého tvarohu
- cca 100 gramů moučkového cukru
- 2 žloutky
- rozinky namočené v rumu
Těmto buchtám neodoláte
Začněte tím, že si v misce smícháte vlažné mléko, cukr, droždí a necháte vzejít kvásek. Ve druhé misce smíchejte prosátou mouku společně s cukrem, žloutky, citronovou kůrou a špetkou soli. Přidejte ještě malé množství mléka s rozpuštěným máslem a na závěr přidejte kvásek.
Ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto. To poté nechte kynout na teplém místě. Počkejte až do chvíle, kdy bude objem těsta dvojnásobný.
Mezitím, než vám těsto vykyne, si můžete připravit tvarohovou náplň. Všechny suroviny vložte do jedné misky a důkladně je promíchejte. Máte-li rádi rozinky, přidejte i rozinky, které je možné předtím nechat máčet v rumu.
Příprava buchet je asi každé zkušené hospodyňce známá. Po vykynutí se těsto rozválí na pomoučeném vále. Silnější plát poté rozřežete na čtverce a na každý čtverec dáte po lžíci tvarohové náplně. Okraje těsta následně přetáhnete přes sebe, vytvoříte kuličku a budete buchty skládat vedle sebe na vymazaný pekáč.
Jakmile bude pekáč plný, vložte jej do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 25 až 30 minut, dokud nebudou buchty krásně zlatavé na povrchu. Nezapomeňte je před podáváním poprášit moučkovým cukrem.
Zdroj: magazin.recepty.cz, ahaonline.cz
Autor: Natálie Kabourková