Muffiny milují malí i velcí. Jsou jednoduché na přípravu, hravě si s nimi poradí i začínající hospodyňka. Na muffinech je kromě snadné přípravy skvělé i to, že se dají připravit na nespočet způsobů. Zkrátka tak, jak je má každý z nás nejraději.
Častým nešvarem, se kterým se při pečení potýká mnoho hospodyněk, je fakt, že jsou muffiny vysušené. A to je strašná škoda, protože díky tomu nechutnají tak skvěle, jak by mohly. Poradíme vám, jak upéct muffiny, které rozhodně nebudou vysušené. Ba naopak!
Proč se muffiny vysuší?
Muffiny vysychají ze dvou hlavních důvodů – buď jste je v troubě nechali příliš dlouho, nebo jste tzv. přemíchali těsto. Obojí je špatně.
Proč? Přepečené muffiny budou suché, protože se vlhkost většinou odpaří, zatímco nadměrné míchání vytvoří husté těsto, které v troubě uschne.
Pozor na správnou teplotu
Muffiny můžete vysušit i tím, že při jejich pečení nezvolíte správnou teplotu. Ohlížejte se na vlastnosti vaší trouby, vy s ní pracujete, proto máte „v oku“, jak se trouba chová.
Špatné je péct muffiny příliš dlouho na zbytečně nízkou teplotu. Zrovna tak je chyba péct muffiny na příliš vysokou teplotu.
Nenechávejte je chladnout na plechu
Co uděláte poté, co upečené muffiny vytáhnete z rozpálené trouby? Většina lidí je nechá vychladnout přímo na plechu. Zkrátka jen vyjmou plech a nechají ho na prkýnku i s várkou sladké dobroty.
Jenže to je chyba. Jakmile muffiny necháte chladnout na plechu, který jste právě vytáhli z trouby, zbytečně je vysušíte. Plech je totiž stále hodně rozpálený a muffiny tak „docházejí“ ještě na plechu.
Uděláte lépe, když je sejmete z horkého plechu a necháte je vychladnout třeba na prkénku nebo na čemkoli jiném, co snese teplý muffin.
Zdroj: bakingnook.com, tastingtable.com
Autor: Natálie Kabourková