Po celém světě roste problém s velkým plýtváním jídla. Lidé při nakupování nepřemýšlejí nad tím, kolik potravin spotřebují, a mají pocit, že čím více potravin doma mají, tím lépe. Velké množství potravin však můžete zamrazit a znovu zužitkovat.
Na jak dlouho můžete zmrazit jídlo, aby bylo stále bezpečné ho konzumovat? V dnešním článku se podíváme na to, jak určité potraviny zamrazit, jak dlouho nám v mrazáku vydrží a pravděpodobně budete překvapeni, že některé potraviny můžete mít v mrazáku mnohem déle, než jste si mysleli.
Neplýtvejte potravinami
U všech časů, které vám zde uvedeme, je předpokládáno, že je teplota mrazáku udržována kolem minus osmnácti nebo ještě méně stupni. Při zamrazování tekutin nezapomeňte v nádobě nechat prostor pro zvětšení jejich hustoty.
Potraviny, které byste do mrazáku dávat neměly, jsou vejce ve skořápce a jídlo v plechovkách. Jakmile je jídlo mimo plechovku, může být zamraženo. Tekutiny pod tlakem by se totiž mohly roztáhnout a prasknout.
Chcete-li zachovat obsah vitaminů, barvu, chuť a strukturu, zmrazte potraviny, dokud jsou ještě čerstvé, a skladujte je při teplotě minus osmnáct stupňů nebo nižší. Na veškeré nádoby, které do mrazáku ukládáte, napište datum a název potraviny, která se v nádobě nachází.
V mrazáku vše nevydrží věčně
Pokud budou potraviny v mrazáku moc dlouho, jejich kvalita se změní. Například konzervovaná šunka začne být vodnatá a měkká, smažená jídla mohou žluknout, ze salátu nebo celeru se stane kaše a omáčky s vysokým obsahem tuku se mohou srazit.
Uvidíte-li změnu barvy potraviny, nepanikařte. Neznamená to, že jídlo není bezpečné ke konzumaci, ale je to známkou toho, že nemusí chutnat stejně nebo bude chuť zcela postrádat.
Nejste si jistí délkou skladování potravin? Například máslo vydrží v mrazu až devět měsíců. Do dvou měsíců od zamražení byste měli spotřebovat tučné ryby, jogurty, zmrzlinu, koláče, polévky i těsto na oblíbené sušenky.
Jakmile potraviny rozmrazíte, je bezpečné je znovu zamrazit bez vaření. Pravděpodobně ale může dojít ke ztrátě kvality v důsledku ztráty vlhkosti rozmrazováním.
Novější mrazáky vám dokonce již samy zahlásí, když je vaše potravina v mrazáku moc dlouho, což vám může celé zamrazování doopravdy usnadnit.
Autor: Pavel Světlý