Unagi je netradiční pokrm, který může být v některých případech také velmi jedovatý. Jedná se o sladkovodního úhoře žijícího v Japonsku, který je ve zpracované podobě považován za lahůdku. Syrový ale může být životu nebezpečný.
Unagi se obvykle podává jako druh sushi s rýží a mořskou řasou. Nejčastěji se připravuje na grilu a se speciální omáčkou, která má podle Foodicles původ už v 17. století.
Způsob přípravy se liší podle oblastí
V Japonsku existuje mnoho druhů sushi, které se připravují jenom v určitých oblastech. Stejně tak i příprava unagi se výrazně liší. Zatímco na jednom konci země se vaří v páře, aby se z něj odstranil tuk, na druhé straně ho milují právě pro jeho tučnou chuť.
V oblasti Kansai pak úhoře nakrájí na plátky a grilují ho na silném plamenu tak, aby se připálil. Docílí se tím údajně speciální chutě, kterou žádné jiné maso po připálení nemá.
Polévka z úhořích orgánů
Unagi se nejčastěji griluje, někdy také udí. Je vždy důležité, aby bylo maso dostatečně tepelně zpracované. Syrový úhoř je smrti nebezpečný a nedostatečně zpracované maso může člověku přivodit zdravotní problémy.
Nejčastějším pokrmem z úhoře je unaju, což je rýžový pokrm podávaný s kousky masa, řasou a sójovou omáčkou. K těm se velmi často servíruje také polévka z úhořích vnitřností, bez které je jídlo považováno za poloviční.
Unagi se běžně podává také zabalený v řase s avokádem nebo okurkou jako jeden z tradičních druhů sushi. Jde o jeden z mála druhů sushi, které se podávají teplé.
Zdroj: Tasting Table, Foodicles, USA Today News
Autor: Šárka Cvrkalová