Umíte správně omýt ovoce a zeleninu? Většina lidí to dělá špatně

Zdroj: Shutterstock

Ovoce a zelenina neodmyslitelně patří do našeho života. Nejenže nám chutná a s oblibou po něm saháme třeba tehdy, kdy hledáme lehkou svačinku, ale zároveň spadá do zdravé stravy a pomáhá nám udržovat se v kondici.

Zeleninu i ovoce do košíku při nákupu jistě přihazujete i vy. Co máte nejraději? Jablka? Hrušky? Milujete papriky, salátovou okurku, nebo dáte přednost lilku? Ať už je to tak, či onak, nabízí se ještě jedna otázka: umíte ovoce a zeleninu správně omýt?

Učíme to už malé děti

Už našim dětem, když jsou ještě malé, vštěpujeme do hlavy, že si musí ovoce nebo zeleninu omýt, než se do jablka, hrušky nebo papriky s chutí zakousnou.

Tohle vědomí si přenášíme i do dospělosti. Většina lidí tohle nepsané pravidlo sice dodržuje, ale divili byste se, kolik z nich to dělá špatně. A kdo ví – možná to děláte špatně i vy.

Proč vlastně ovoce a zeleninu omývat?

„Správné mytí čerstvého ovoce a zeleniny je dobrým zvykem, abyste minimalizovali požití potenciálně škodlivých zbytků a choroboplodných zárodků,“ vysvětluje deník healthline.com. „S čerstvými produkty manipuluje mnoho lidí, než si je koupíte v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Dostatečné mytí čerstvého ovoce a zeleniny před konzumací může výrazně snížit zbytky škodlivin, které na nich mohou zůstat během cesty do vaší kuchyně.“

Jak správně omýt ovoce nebo zeleninu?

Možná si myslíte, že na omývání ovoce a zeleniny nic není. Prostě vezmete okurku, kedlubnu, mrkev, jablko, hrušku nebo cokoli jiného, strčíte to na chvíli pod tekoucí vodu, poté otřete do utěrky a buď dále zpracujete, nebo jednoduše sníte. Jak primitivní, říkáte si možná.

Deník fda.gov přináší několik základních pravidel a tipů, které byste měli při práci s ovocem a zeleninou dodržovat.

Před zpracováním ovoce nebo zeleniny si omyjte ruce pod teplou vodou, použijte mýdlo. Objevíte-li na plodu poškozená místa, odřízněte je. Před loupáním nezapomeňte produkty opláchnout, předejdete tak přenosu nečistot a bakterií. Pro mytí ovoce a zeleniny není třeba používat mýdlo, stačí teplejší voda a dostatek času. Chcete-li, můžete použít kartáč na zeleninu a ovoce, což oceníte v případě tvrdších plodů. Po omytí produkty otřete do čisté utěrky, nebo použijte papírovou utěrku.

Zdroj: fda.gov, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz