Ačkoli se může zdát, že konzervování potravin patří do minulosti, stále je to skvělý způsob, jak si vychutnat sezónní produkty po celý rok. Existuje několik metod konzervování, z nichž každá má své výhody a nevýhody.
Ač je domácí konzervování zdlouhavější než nákup již připraveného ovoce a zeleniny v supermarketu, má nezpochybnitelné výhody. Jednak vás vyjde levněji, jednak mají výsledné produkty mnohem více prospěšných živin.
Nakládání do octa
Plody se nakládají do octového nálevu z octa, vody, cukru a případně i bylinek a koření. Vybrat si můžete mezi rychlou a delší metodou nakládání, uvádí Apetit. Pokud chcete mít zeleninu (vhodná je mrkev, ředkvičky, řapíkatý celer, okurky a květák) rychle připravenou ke konzumaci a zároveň vám nevadí, že vydrží v lednici relativně krátkou dobu, dejte nakrájenou zeleninu do zavařovací sklenice a zalijte horkým octovým vývarem. Po vychladnutí již můžete zeleninu konzumovat, v lednici vydrží cca dva týdny až měsíc.
Pokud chcete, aby vám zelenina vydržela i několik měsíců, naložte nakrájenou zeleninu do octového nálevu a zavařte při vysoké teplotě. Tímto způsobem můžete konzervovat téměř každou zeleninu.
Konzervace cukrem
Při konzervaci cukrem se ovoce zavařuje s velkým množstvím cukru ve formě sirupů, džemů nebo kompotů. Cukr zde funguje jako konzervační prostředek, který vytváří nepříznivé prostředí pro mikroorganismy. Výhodou je snadná příprava a dlouhá trvanlivost produktů. Nevýhodou je kalorická nálož v podobě cukru.
Sušení
Sušení je proces, při kterém se z ovoce a zeleniny odstraňuje voda, čímž se zabraňuje růstu bakterií a plísní. Tato metoda je ideální pro dlouhodobé skladování hub, bylinek nebo ovoce (hodí se zejména pro málo vodnaté druhy). Hlavní nevýhodou je nutnost vlastnit sušičku, případně se spoléhat na sušení v suchém, větraném, zastíněném prostředí, např. na půdě.
Na sušení si vyberte co nejvíce zralé kousky, ve kterých je hodně cukrů a málo vody. Ovoce nakrájejte, vypeckujte a sušte v sušičce. Český rozhlas doporučuje sušičku nastavit maximálně na 42 °C, sušení sice zabere více času, ale plody si zachovají svoji chuť. Usušené ovoce skladujte ve skleněných lahvích se šroubovacími uzávěry.
Zdroj: Apetit, Český rozhlas, Recepty prima nápadů
Autor: Dominika Jandorová