Na mnoho chutných způsobů připravované těstoviny jsou známou dominantou Itálie. Kdo v této zemi někdy byl, ten jistě neodolal zdejším specialitám, v nichž hrají těstoviny všeho druhu hlavní roli. Jedním z oblíbených pokrmů jsou špagety carbonara.
Pod tímto názvem je u nás zná většina lidí. Někteří si je dopřávají v restauracích, jiní se do jejich přípravy pouští i doma. Tento pokrm u nás postupně zdomácněl pod názvem uhlířské špagety nebo jako takzvaná uhlířina.
Odkud špagety carbonara pochází?
Nejdříve alespoň pár slov o tom, odkud tento tradiční pokrm milovaný nejen Italy, ale i Čechy vlastně pochází.
Špagety carbonara jsou nejvíce spojovány s Římem a regionem Lazio, ale stejně jako u mnoha dalších italských jídel jejich původ vyvolává mnoho spekulací a debat. Někteří tento pokrm spojují s neapolskými těstovinami Cacio e Uova, tedy těstovinami politými rozpuštěným sádlem a šlehanými syrovými vejci a posypanými sýrem.
Podle webu La Cucina Italiana slovo carbonaro znamená hořák a uhlí, kvůli čemuž mnoho lidí věří, že toto jídlo bylo vytvořeno jako jednoduchý a zároveň vydatný pokrm pro muže pracující po celé dny venku.
Připravte si špagety po uhlířsku
I když je to na první pohled pokrm jednoduchý na přípravu, podle webu Jak Tak přece jen vyžaduje trochu cviku.
Na přípravu jedné porce špaget po uhlířsku potřebujete 80 g syrových špaget, 1 stroužek česneku, 30 g pancetty nebo anglické slaniny, 2 hrsti strouhaného parmezánu, 1 vajíčko, 10 g másla a sůl a pepř.
Nejdříve špagety uvařte v osolené vodě tak, jak jste zvyklí. Po uvaření ale vodu neslévejte, budete ji ještě potřebovat. Pancettu nebo anglickou slaninu nakrájejte na menší plátky, oloupejte česnek a lehce ho s pomocí nože rozmačkejte. Na pánvi nechte rozpustit máslo, na kterém poté společně s rozmačkaným česnekem osmahněte slaninu.
Vejce rozklepněte do hrnečku, opepřete, trochu osolte a rozšlehejte vidličkou. Vejce smíchejte s většinou sýra a promíchejte. Na pánev dejte uvařené špagety, přidejte jednu až dvě lžíce vody, která vám zbyla po vaření špaget, a pečlivě promíchejte. Odstavte z plotny a špagety zalijte směsí vajíčka a sýra. Míchejte, dokud se vše krásně nespojí. Na závěr posypte osmaženou cibulkou a zbytkem sýra.
Zdroj: lacucinaitaliana.com, jaktak.cz, pradobroty.cz, Apetitonline.cz
Autor: Natálie Kabourková