Brambory jsou zelenina, která se dá připravit mnoha způsoby. Jednou z nich je také oblíbená bramborová kaše. Jak z tohoto obyčejného jídla udělat gurmánský zážitek?
Bramborová kaše se jako příloha hodí téměř k jakémukoliv jídlu. Ačkoliv se může zdát, že na její přípravě není nic složitého, dá se také snadno pokazit.
Začněte už v obchodě
Rozhodně každý z nás alespoň jednou ochutnal kaši z prášku, jejíž chuť rozhodně není stejná, jako když si ji připravíte z klasických brambor, ale zato příprava je mnohem jednodušší.
Recept na nejlepší bramborovou kaši začíná už v obchodě, kde je třeba vybrat správný druh brambor. Nejlepší jsou ty s největším obsahem škrobu.
Nezapomeňte na pravé máslo, žádné margarínové náhražky nejsou přípustné. Také mléko je nejlepší plnotučné, aby chuť kaše byla opravdu dokonalá.
Příprava je důležitá
Než začnete s přípravou brambor, vytáhněte máslo i mléko z lednice. Mléko je dokonce lepší ohřát na sporáku či v mikrovlnce.
Brambory doma klasicky oloupejte, nakrájejte na stejnoměrné kusy a vařte v osolené vodě. Soli se nebojte a klidně jí dejte více. Brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a tím pádem také sůl. Nebudete pak muset solit ještě na talíři.
Délka vaření brambor závisí hlavně na tom, jak velké kousky brambor máte. Pravidelně kontrolujte vidličkou, zda už jsou hotové.
Použijte své ruce
Poté si brambory šťouchadlem ručně vyšťouchejte a buďte precizní, aby v kaši nebyly hrudky. Poté můžete přidat máslo a teplé mléko a začít metličkou ručně šlehat.
Na mixér rozhodně zapomeňte. Z brambor by se při mixování uvolňoval škrob a kaše by byla příliš lepkavá. Výborným způsobem, jak kaši vylepšit, je přidat místo mléka smetanu. Kaše pak bude ještě jemnější.
Na závěr můžete dochutit špetkou muškátového oříšku, posypat pažitkou či jiným kořením a fantastická bramborová příloha je na světě.
Autor: Karolína Ondrušková