Nakládané cibulky jsou něco, co musím mít doma v lednici neustále. Hodí se k rizotu, k šunkoflekům, do různých salátů. Jsou osvěžující a skvěle doplní chutě mnoha jídel. A nejlepší jsou samozřejmě ty, které si člověk doma naloží sám.
Připravit nakládané cibulky není nijak složité. Každý rok jich udělám hned několik sklenic a velmi rychle pak zmizí. Připravte si je doma i vy a pochopíte, proč se po nich moje rodina může doslova utlouct.
Jen pár základních surovin
Na nakládání cibulek nepotřebujete nic speciálního. Stačí vám malé cibulky nebo šalotky, celý pepř, nové koření a bobkový list. Nálev vytvoříte z litru vody, 300 mililitrů octa, 100 gramů cukru a 40 gramů soli.
To je v podstatě vše, co na přípravu nakládaných cibulek potřebujete. Já někdy do sklenice k nim přidávám ještě nakrájenou červenou papriku. Je ale jen na vás, jakým způsobem si je dochutíte.
Jak na nakládané cibulky
Cibulky je nejprve třeba oloupat a krátce povařit. Dejte je do vody s trochou octa, přiveďte k varu a asi po minutě stáhněte a propláchněte studenou vodou.
Vodu, ocet, cukr a sůl smíchejte v hrnci a přiveďte tekutinu k varu. Jakmile se cukr rozpustí, nechte teplotu nálevu klesnout. Do několika zavařovacích sklenic naskládejte cibulky s kořením, popřípadě další zeleninou.
Vše nakonec zalijte nálevem tak, aby asi centimetr od vrchu zůstalo místo. Pak sklenice uzavřete a sterilujte při 80 °C zhruba 20 minut. Nakládané cibulky uchovávejte v temnu a v chladnějším prostředí.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová