Při všem tom zběsilém svátečním pečení, nakupování dárků a navštěvování blízkých bychom neměli zapomenout se občas zastavit, dopřát si třeba dobrý drink a chvíli jen tak být.
Vánoce mají být sice duchovním svátkem, ale kdo by odolal tolika dobrotám, které se s vánočním obdobím pojí? A aby vám jídlo dobře klouzalo do krku, zapijte ho některým z typicky vánočních nápojů. A abychom vám s výběrem trochu pomohli, vybrali jsme pro vás recepty na ty nejzajímavější i nejtradičnější.
Recept na whisky s klementinkami přináší třeba web BBC Good Food, jak na Harlem Shake radí Forbes. Na Bianco Amico se inspirujte serverem Novinky, na perníčkový zmrzlinový koktejl se o recept podělil server Pro ženy a na domácí vaječný likér se můžete inspirovat na webu Delish.
Kořeněná svařená whisky s klementinkami
Budete potřebovat: 600 ml zázvorového piva, 150 ml klementinkové šťávy a půlměsíčky klementinky na ozdobu, 2 lžíce medu, 2 tyčinky skořice, 5 hřebíčků, špetku nového koření, 200 ml whisky.
Zázvorové pivo, klementinkovou šťávu, med, tyčinky skořice, hřebíček a nové koření dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte 5 minut, aby se ingredience prohřály. Odstavte z ohně a vmíchejte whisky. Rozdělte směs do čtyř žáruvzdorných sklenic nebo hrnků, vhoďte několik dílků klementinky a podávejte.
Harlem Shake
Budete potřebovat 30 ml kávového likéru, 30 ml koňaku nebo brandy, 15 ml zázvorového sirupu, 30 ml espressa a černý pepř.
Všechny ingredience (kromě pepře) protřepejte v šejkru. Sklenici s nápojem posypte drceným černým pepřem.
Bianco Amico
Na tento drink budete potřebovat 40 ml Cinzano Bianco, 120 ml jablečného džusu, drcenou nebo celou skořici, jablko nebo citron a led.
Do šejkru s kostkami ledu nalijte Cinzano Bianco a džus a protřepte. Podávejte ve sklenici ozdobené skořicí a plátkem jablka nebo citronu.
Perníčkový zmrzlinový koktejl
Perník a nápoje s vůní perníku jsou pro Vánoce typické. Pokud by vás nelákalo tradiční perníkové latte, můžete si tentokrát zkusit připravit zmrzlinový koktejl s chutí perníku.
Připravte si 2 banány, lžičku perníkového koření (nebo směs skořice, zázvoru a hřebíčku), 2 lžíce medu, 300 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření a na ozdobu 2 lžíce šlehačky a perníčky. Pro alkoholickou verzi přidejte 80 ml tmavého rumu.
Oloupané a na kolečka nakrájené banány dejte zmrazit. Následně banány rozmixujte s kořením, mlékem a medem. Pro verzi pro dospělé zašlehejte i rum. Nápoj podávejte ve sklenicích ozdobených šlehačkou a perníčky.
Domácí vaječný likér
Na vánoční vaječný likér si připravte 2 hrnky mléka, 1/2 lžičky mleté skořice a další na ozdobu, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 6 velkých žloutků, 1/2 hrnku krystalového cukru, 1 hrnek smetany a můžete přidat 1 hrnek bourbonu nebo rumu.
V malém hrnci na mírném ohni smíchejte mléko, skořici, muškátový oříšek a vanilku a směs pomalu přiveďte k mírnému varu. Mezitím ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Do žloutků pomalu přidávejte horkou mléčnou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí.
Vraťte směs do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud mírně nezhoustne, ale nesmí se začít vařit. Odstavte z ohně a vmíchejte smetanu a případně bourbon. Uchovávejte směs v chladničce. Při podávání ozdobte nápoj šlehačkou a skořicí.
Zdroj: BBC Good Food, Forbes, Novinky, Pro ženy, Delish
Autor: Dominika Jandorová