Rakovina je strašák. Nemoc, která se neptá a nerozlišuje. Udeřit může zrovna tak u ženy jako u muže. Mnoha lidem nahání strach a není se čemu divit. Proto mnozí neustále hledají způsoby, jak se proti rakovině chránit.
Napadlo by vás, že určitou prevencí může být i konzumace některých potravin? I když samozřejmě platí, že žádné jídlo nedokáže tuhle nemoc zastavit, díky obsahu určitých chemických látek mohou být součástí prevence. O jaké potraviny jde?
Česnek
Říká se mu přírodní antibiotikum a je pravda, že už po staletí se využívá v tradiční medicíně. V česneku jsou sloučeniny síry, které dokážou povzbudit obranyschopnost našeho těla.
Běžně se česnek doporučuje jako prevence proti různým virovým onemocněním, mnohdy i proti vážnějším chorobám.
Ořechy
Ořechy jsou zdravé, ačkoli je pravda, že jsou i kalorické – proto se jim třeba při hubnutí mnoho lidí vyhýbá, dokážou totiž zatočit s denním kalorickým příjmem.
Nic to ale nemění na tom, že pravidelná konzumace ořechů neuškodí, ba naopak – může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Rajčata
Rajčata jsou oblíbená pro jejich šťavnatost. Možná to nevíte, ale jsou plná karotenů, lykopenů a také dalších antioxidantů, které účinně bojují proti volným radikálům v těle, píše server iReceptar.
Na první pohled obyčejná rajčata tak mohou pomoci tělu bránit se před rakovinou konečníku, prsou, střev, plic nebo prostaty.
Zázvor
V přírodní medicíně je zázvor nedocenitelný. O jeho přínosech se ví už po mnoho dlouhých let. Jeho aktivní složkou je gingerol, díky kterému má zázvor onu typickou štiplavou chuť i vůni.
Gingerol také podle serveru iDNES dokáže likvidovat nádorové buňky bující při rakovině vaječníků. Opomenout určitě nelze ani fakt, že pomáhá proti nevolnosti.
Lesní plody
Milujete lesní plody? Maliny, brusinky, borůvky nebo třeba ostružiny? Pokud ano, je to jedině dobře. I lesní plody lze zařadit na seznam potravin, které mohou sloužit jako určitá prevence rakoviny.
Je to dáno tím, že tyto plody v sobě obsahují velké množství vitamínu C a také celé řady zdravých polyfenolů a antokyanů. Ty jsou často spojovány s dlouhověkostí i prevencí závažnějších onemocnění.
Autor: Natálie Kabourková