Halina Pawlowská o jídle ráda mluví. Jak sama se smíchem říká, moc ráda ho také konzumuje. Nikdy se za svou lásku k jídlu nestyděla, a založila na ní dokonce mnoho vtipných historek ze svého života. Kromě toho se ale jako doma cítí i u plotny.
„Začala jsem číst asi v deseti letech. Největší rozkoš v mém životě byla číst a přitom jíst plundry, tedy plněné šátečky marmeládou nebo tvarohem. Když se na mě podíváte, je vám jasné, že jsem toho přečetla fakt hodně,“ řekla kdysi Halina v rozhovoru pro TV Nova.
Českému rozhlasu se pak zase svěřila, že si i dietní recept umí vylepšit tak, aby jí chutnal. Když se do zdravého jídla přidá slanina, smetana a čedar, je podle ní hned poživatelné. Je tak vidět, že si ze svých diet–nediet dělá Pawlowská s oblibou legraci.
V kuchyni ale umí uvařit i skutečně zdravá jídla. Zkoušela už mnoho diet a naučila se některé recepty, které používá dodnes. Legendární i u jejích přátel je například lehký, ale velmi chutný tvarožník. Připravte si tento dezert doma i vy.
Tvarožník podle Haliny
Na sladký lehký dezert podle Haliny Pawlowské budete potřebovat 500 gramů měkkého tvarohu, dvě pomazánková másla, jedno žervé, špetku soli, vanilkový cukr, půl šálku cukru krupice, šťávu z citronu, lžíci meruňkové marmelády, 3 vajíčka a půl sáčku vanilkového pudinku.
Připravte si vyšší formu na pečení, tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Potom si v míse smíchejte tvaroh, žervé, pomazánkové máslo a cukr. Do hmoty následně přidejte marmeládu a citronovou šťávu.
Vše pořádně promíchejte, a nakonec do směsi přisypte pudink a vajíčka, aby se krásně spojila. Postupné přidávání ingrediencí je vhodné, aby se vše pořádně promísilo a připravené těsto bylo opravdu hladké.
V případě, že chcete mít tvarožník úplně bez mouky, můžete použít pečicí papír, nebo formu místo moukou vysypat kokosem. Do formy pak přendejte připravené těsto a vše dejte péct do trouby na 170 °C asi na 45 minut.
Pokud chcete tvarožníku udělat křupavý korpus, doporučuje Halina rozmačkat sušenky s máslem a ty namačkat na spodek formy. Teprve na tuto vrstvu pak přendejte těsto. V prvním případě ale bude dort vhodný i pro ty, kteří například drží bezlepkovou dietu.
Zdroj: Recepty, TV Nova, Český rozhlas
Autor: Šárka Cvrkalová