Máte rádi nugát? Připravit si ho velmi snadno můžete i doma. Vyzkoušejte ideálně jeho španělskou verzi, které se říká turrón. Tuhle sladkou laskominu budete milovat, navíc ji můžete přibalit třeba do jedlého dárku na Vánoce někomu, kdo si na sladké potrpí.
O tom, jak vznikl turrón, existuje hned několik verzí příběhu. V jedné se vypráví, že cukrářský mistr jménem Pablo Turrons začátkem 19. století, za časů války o španělskou korunu, vynalezl v Barceloně mandlový nugát, píše server Vaření.
Pravděpodobnější ale je, že se turrón do země dostal s arabskými obyvateli. Ti jej vyráběli dávno předtím, jenom pokrm nazývali jiným názvem, konkrétně chalva, doplňuje E Candela Espí.
Oblíbený v období Vánoc
Podle webu Turrones Yducles existuje legenda, která spojuje španělský nugát s příběhem zamilovaného krále. Ten se měl oženit se skandinávskou princeznou, které ale chyběly krásy její země.
Aby ji potěšil a viděl ji opět se usmívat, vysadil v královské zahradě mandloně, které když rozkvetly, vypadalo okolí jako zasněžené. Obyvatelé města se naučily plody mandlí sbírat a po čase z nich začali vyrábět turrón.
Tento příběh se v zemi hojně vypráví kolem Vánoc, kdy je také konzumace nugátu nejoblíbenější. I vy si tak letos kromě cukroví můžete doma připravit i tuhle sladkou pochoutku. Je to vlastně velmi snadné.
Jak na přípravu turrónu
Na přípravu španělského nugátu budete potřebovat 250 gramů medu, 250 gramů cukru, 250 gramů mandlí, 250 gramů lískových oříšků, 5 bílků a 2 rýžové papíry.
Nízký pekáč vyložte pečicím papírem a umístěte na něj rýžový papír. V troubě opražte ořechy, sundejte z nich slupku a rozemelte je na prášek. V misce ušlehejte sníh z bílků, který smícháte s ořechovou drtí.
V hrnci smíchejte med s cukrem a přidejte ořechovou směs. Vše míchejte a zahřívejte asi 10 minut. Pak zamíchejte do tohoto těsta ještě 2 hrsti celých mandlí. Směs nalijte na plech, zakryjte druhým rýžovým papírem a zatižte.
Takto připravený nugát nechte chladit přes noc. Pokud se vám plech nevejde do ledničky, umístěte ho například na balkon. Po vychladnutí pak turrón rozkrájejte na kostičky a rozdávejte milovníkům sladkého.
Zdroj: E Candela Espí, Culture trip, Turrones Yducles, Vaření
Autor: Šárka Cvrkalová