Turecký med: Ozvláštněne vánoční cukroví i touto oblíbenou cukrovinkou

Zdroj: Pixabay

Cukroví na Vánoce budete mít na stole pravděpodobně všichni. Jeho druhy se ale budou lišit. Kromě tradičních kousků můžete zařadit na talíř také netradiční laskominy, kterými si svátky ještě více obohatíte. Zkuste třeba mezi cukroví přidat i turecký med.

Turecký med je tradiční sladkost pocházející z Osmanské říše, konkrétně z dnešního Turecka. Jeho historie sahá až do 15. století, kdy byl původně připravován v paláci sultánů jako luxusní pochoutka, píše Britannica.

Celá řada možností

Základem tureckého medu je cukr, škrobový sirup, voda, kyselina vinná nebo citronová a škrob. Následně se potom ale ingredience mohou lišit podle toho, co máte rádi, nebo co vaše tělo toleruje.

Mnohdy se do medu přidávají oříšky, samozřejmě se ale dá udělat i verze bez nich, takže si pochutnají i ti, kdo třeba mají na tuto ingredienci alergii.

Tradiční turecký med se dělá s mandlemi či pistáciemi, velmi často byste ale v zahraničí na trzích potkali také příchuť vanilkovou, skořicovou, nebo různé ovocné varianty. U nás se nejčastěji na poutích a dalších akcích prodává ta s mandlemi.

Recept na turecký med s pistáciemi

Pokud si chcete Vánoce ozvláštnit a mezi cukroví zařadit i tuto pochoutku, není na tom nic složitého. Potřebovat budete 250 gramů cukru, 130 mililitrů vody, 50 gramů kukuřičného škrobu, 50 gramů mletých pistácií a moučkový cukr.

Ve velkém hrnci smíchejte cukr a vodu, které zahřívejte na mírném ohni. Přidejte škrob a za neustálého míchání nechte směs rozpustit. Vařte vše asi 25 minut, dokud směs nezíská zlatavou barvu a hustou konzistenci. Potom přidejte pistácie.

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho vychladnout a ztuhnout, což potrvá asi 3 hodiny. Potom med nakrájejte na malé kostky a obalte v moučkovém cukru.

Zdroj: Ozerlat, BBC, Lokum, Britannica, Escapas

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz