Turecký med i přes svůj název z Turecka nejspíš nepochází. Doma si ho připravíte snadno

Zdroj: Shutterstock

Pravděpodobně si ho spojíte s poutí, kde ho každý rok kupujete dětem a možná i sami sobě. Turecký med je sladká pochoutka, kterou tu prodávají v mnoha stáncích. Víte ale, že si ho snadno uděláte i doma?

Turecký med by měl logicky podle názvu pocházet z Turecka. Jenomže pod tímto názvem je známá pochoutka především u nás a není vůbec jasné, jaký je skutečně jeho původ, píše Andy and Sarahs.

Sladkost z 12. století

Ačkoli se o něm tehdy nemluvilo jako o tureckém medu, už ve 12. století byla známá sladkost, která se mu velmi podobala a pravděpodobně je jeho předchůdcem. Jednalo se o cukr smíchaný s mandlemi pocházející ze Středomoří, uvádí Britannica.

V knize s názvem O lécích a prostých pokrmech, která byla tehdy přeložena Gerardem z Cremony, se nachází zmínka o jistém turunu. A jeho popis odpovídá tomu, co dnes pod pojmem turecký med rádi konzumujeme.

Domácí turecký med

Turecký med koupíte na poutích a festivalech, dá se ale sehnat i v některých obchodech. Pokud si ho chcete připravit doma, nebude na tom nic složitého. Samozřejmě je už ze surovin jasné, že jde o kalorickou bombu, s jeho konzumací tak postupujte opatrně.

Na přípravu tureckého medu budet potřebovat 500 gramů loupaných mandlí, 150 gramů vyloupaných pistácií, 180 mililitrů vody, 500 gramů cukru krupice, 270 mililitrů glukózového sirupu, 600 gramů medu a 3 bílky.

V troubě nejprve opražte na 150 °C mandle, po 15 minutách k nim přidejte pistácie. V hrnci si mezitím zahřejte sirup s vodou a cukrem. Ve druhém hrnci rozehřejte med. Ten potom teplý vlijte do bílků a vyšlehejte hustou hmotu.

Nakonec tuto směs smíchejte s cukrovou kaší a nasypte do ní oříšky. Směs prošlehejte a nalijte ji do silikonové formy, ve které ji necháte zatuhnout. Potom už jen turecký med pokrájejte na kousky a můžete podávat.

Zdroj: Britannica, BBC, Andy and Sarahs

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz