U nás se na Vánoce konzumuje kapří řízek s bramborovým salátem, ve Spojených státech amerických ale mají zcela jiné hody. Na Boží hod nebo také na Den díkůvzdání se u nich podává nadívaný krocan, kterého si obvykle dopřávají se šťouchanými brambory. Někdy ale jenom krocan nestačí a na řadu pak přichází takzvaný turducken.
Server Lidovky překládá pojem turducken jako krokaře. Krokař je jídlo, které se tradičně podává především na Den díkuvzdání, jenž slaví Američané vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. A tak trochu ukazuje, že v téhle zemi se lidé opravdu nebojí si k jídlu dopřát tučné a kalorické jídlo.
Název turducken je složen ze slabik tří opeřenců: turkey (krocan), duck (kachna) a chicken (kuře). A přesně tak také sváteční jídlo vypadá. Jde o krocana nadívaného kachnou nadívanou kuřetem, vysvětluje web Food52. Ať už nám to zní jakkoli, pro Američany je to velkolepá pochoutka.
Američané si turduckena dávají na Den díkuvzdání úplně běžně, řada rodin si pak na Vánoce jen o měsíc později dopřává opakování téhle národní pochoutky. Pokud si chcete pokrm udělat doma i vy, připravte se na to, že je to náročné nejen časově, ale také finančně.
Večeře pro náročné
Na přípravu turduckena budete potřebovat vykostěného krocana, kachnu a kuře, nádivku z kukuřičného chleba s bylinkami, brusinkovou omáčku, med, pekanové ořechy, nesolené máslo, česnek, čerstvou šalvěj, tymián, olivový olej, sůl a pepř.
Už z ingrediencí je jasné, že nepůjde právě o nejlevnější pokrm, na druhou stranu se ale přejí celá rodina a polovina večeře vám ještě zbyde na další den. A rozhodně si pochutnáte, i když možná budete mít trochu výčitky svědomí.
Nejprve si smíchejte chlebovou nádivku v jedné míse s brusinkovou omáčkou, ve druhé pak s pekanovými ořechy. Rozmixujte si společně česnek a bylinky a ty smíchejte se zbytkem chleba. Vzniknou vám tak tři nádivky.
Trochou česnekové pasty potřete krocana pod kůží, dejte ale pozor, abyste ji neoddělili od masa úplně. Vykostěného krocana nařízněte tak, aby z něho vznikla placka, pak ho posypte zbytkem česnekové nádivky.
Na něj položte stejným způsobem rozříznutou kachnu a tu naplňte nádivkou brusinkovou. Nakonec nahoru položte kuře, to nadívejte poslední zbylou nádivkou. Kachnou pak obalte kuře a krocanem kachnu. Budete si muset pomoci párátky a provázkem, nejde právě o nejjednodušší proces.
Jakmile se vám povede z masa udělat jeden kousek, který pevně drží pohromadě, dejte vše péct na 165 °C na 3 až 4 hodiny. Jednou za hodinu vždy maso zkontrolujte a potřete ho marinádou z oleje, brusinek a medu.
Před podáváním nechte maso 30 minut odpočinout. Mezitím si můžete připravit třeba šťouchané brambory, je ale jen na vás, s čím si tuto vydatnou pochoutku budete dopřávat. A nakonec pochopíte, že i když vás to stálo poměrně dost času i peněz, vyplatilo se.
Zdroj: Lidovky, The Spruce Eats, Food52, Serious eats
Autor: Šárka Cvrkalová