Patříte k milovníkům asijských pokrmů a chcete si doma připravit něco netradičního? Pokud máte rádi kořeněná jídla chutnající po česneku, tteobokki je pro vás možná tou správnou volbou. Jde o korejský pokrm, který se v zemi běžně prodává v pouličních stáncích.
Tteokbokki má kořeny v korejské královské kuchyni dynastie Joseon. Původně se jednalo o pokrm zvaný tteok jjim, který byl připravován z rýžových koláčků, hovězího masa a zeleniny. Moderní verze s pálivou omáčkou se vyvinula v 50. letech 20. století v Soulu, píše Taste Atlas.
Má dokonce svůj vlastní den
Tteokbokki sice není národním korejským jídlem, nemá k tomu ale daleko. Jedná se o pokrm, který je v zemi velmi oblíbený, dokonce existuje i takzvaný tteokbokki day, tedy den, který je přímo určený ke konzumaci tohoto jídla.
V Soulu navíc existuje ulice s názvem Tteokbokki Town, kde se pouliční prodejci specializují právě na toto jídlo. Pokrm má celou řadu variant. Existují verze se sýrem, s mořskými plody, ale také smažené tteokbokki.
Připravte si pokrm doma
Na přípravu tteokbokki budete potřebovat 500 gramů rýžových koláčků, 200 gramů rybích koláčků, 3 lžíce korejské pálivé papriky, lžíci korejské pálivé pasty, lžíci sójové omáčky, lžíci cukru, 2 stroužky česneku, cibuli, 2 jarní cibulky a 700 mililitrů vody.
V hrnci smíchejte vodu, pálivou pastu i omáčku, sójovou omáčku, cukr a česnek. Přiveďte směs k varu a přidejte rýžové koláčky, rybí koláčky a cibuli. Vařte vše po dobu asi 15 až 20 minut, dokud omáčka nezhoustne a koláčky nezměknou. Vše nakonec ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte ještě horké.
Zdroj: Hankyoreh, Taste Atlas, Style, Story Maps
Autor: Šárka Cvrkalová