Každý člověk má občas chuť na nějaký dobrý dezert, nechce se mu ale zrovna třeba do pečení ničeho náročného. A nebo nám má dorazit návštěva a my přemýšlíme, čím ji pohostit. Já v těchto chvílích vždy sáhnu po receptu na nepečený tříbarevný dort.
Je chuťově vynikající, moc hezky vypadá a jeho příprava zabere jenom pár minut. Navíc není ani nijak nezdravý. Na první pohled se zdá, že jde o naprosto dokonalý dezert.
A na ten druhý se v tom člověk jenom utvrdí. Dort kombinuje chuť kokosu, čokolády a pomeranče. Návštěvu s ním ohromíte, protože na talíři vytváří doslova umělecké dílo. Vaše děti si ho zase zamilují jak pro chuť, tak i jeho barevný vzhled.
Recept na tříbarevný dort
Pokud si chcete jednoduchý dort během pár chvil připravit i vy, budete potřebovat jenom pár ingrediencí, které už jistě máte doma. Základem je pomerančová šťáva z čerstvého ovoce.
Samozřejmě můžete využít i džus, zdravější a lépe chutnající verze receptu je ale vždy ta se šťávou přímo z pomerančů. Šťávy potřebujete zhruba půl litru.
Dále si připravte 45 gramů kukuřičného škrobu, 220 gramů cukru, litr mléka, 140 gramů dětské krupice, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu, 25 gramů másla a vanilkový cukr. Nic víc skutečně potřebovat nebudete.
Krásně do vrstev
Jako první si připravte vrstvu pomerančovou. Do hrnce nalijte šťávu nebo džus, přidejte kukuřičný škrob a 50 gramů cukru. Uvařte hustou hmotu, kterou následně nalijte na spodek kulaté formy.
Mléčnou vrstvu vytvoříte z mléka, 170 gramů cukru, jednoho vanilkového cukru a kokosu. To vše společně povaříte. Jakmile hmota začne vřít, stáhněte ji z plamenu a přidejte máslo. Půlku hmoty pak navrstvěte na pomerančový základ.
Do druhé půlky přidejte kakao a vše pořádně promíchejte. Pak směs přidejte navrch dortu, uhlaďte a připravený dezert dejte do ledničky zchladnout.
Ideální je nechat dort odležet přes noc, podle mých zkušeností se už ale po 4 hodinách dá konzumovat.
Zdroj: autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová