S blížícími se Vánoci to v mnoha domácnostech začíná vonět cukrovím. Právě v těchto dnech se totiž většina z nás pouští do pečení tradičního vánočního cukroví. V každé domácnosti se přitom peče něco jiného.
Někde to jsou perníčky, jinde marokánky. Někdo peče moka kolečka, dalšímu na Vánoce nesmí chybět vosí úly. Chutným vánočním cukrovím jsou i třené linecké banánky. Ty by o letošních svátcích neměly chybět ani u vás doma.
Recept na třené linecké banánky
Recept na třené linecké banánky není vůbec složitý – a to ani na suroviny, ani na zpracování. Web Recepty udává 280 g másla, 140 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky, 2 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru a citronovou kůru.
Na dotvoření pak ještě marmeládu a čokoládovou polevu. Někdo si sice vystačí jen s upečeným těstem, které už nemá potřebu nijak zdobit, ale klasikou je použít sladkou marmeládu a čokoládu.
Recept není náročný, má ale určité nástrahy
Podle webu Víkendové pečení není příprava tohoto receptu náročná, přesto ale skrývá určité nástrahy, které vám mohou vyčarovat vrásky na čele.
Začněte tím, že si předehřejete troubu, a to na 200 °C. Máslo nechte povolit, vyšlehejte jej společně s cukrem. Poté přidejte žloutky společně s citronovou kůrou a dobře zašlehejte.
Postupně přidejte prosetou mouku, ručně promíchejte. Těsto vložte do sáčku s řezanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte banánky. Pečte je 12 až 15 minut, pak nechte vychladnout na plechu. Jakmile banánky vychladnou, slepte je marmeládou a jeden konec namočte do rozpuštěné čokolády.
Těsto lze vytlačit přes strojek i vytvarovat ručně
U třeného lineckého těsta máte vícero možností, jak banánky vytvarovat. Web Prima Inspirace nabádá k tomu, abyste z těsta banánky vytvarovali ručně. I to je samozřejmě jedna z variant.
K tvoření lineckých banánků je možné použít i speciální máslový strojek. Práce s ním se ale může nezkušeným zdát složitá.
Zdroj: recepty.cz, vikendovepeceni.cz, primainspirace.cz, pradobroty.cz
Autor: Natálie Kabourková