Tradiční valašské podlesníky. Pochoutka, na kterou se zapomnělo

Brambory
Zdroj: Ioannis7 / Shutterstoc.com

Říká se jiný kraj, jiný mrav. A je to pravda. Co kraj, to jiné tradice, zvyky a recepty. A například Valašsko má jednu specialitu jménem podlesníky. Co to je a jak si takové podlesníky doma udělat? Prozradíme, že základem receptu jsou brambory.

Podlesníky nebo také úhraby jsou valašskou specialitou. Jedná se o bramborové placky, které jsou pečené na zelných listech.

V minulosti bývaly pochoutkou

Dříve se podlesníky připravovaly v době, kdy bylo čerstvé zelí – tedy v létě a na podzim. Někdo je měl jako hlavní jídlo, jiní je k hlavnímu jídlu přikusovali. Každopádně se jednalo o velmi oblíbený rodinný pokrm.

Rodiny si je připravovali v pecích přibližně třikrát do roka, a když už se do výroby dali, připravili jich vždy velké množství.

Podlesníky se zadělávaly v neckách, a když se spojily se zakysanou smetanou, jednalo se o skutečnou pochoutku.

Jak si takový tradiční podlesník připravit dnes, a to samozřejmě bez necek a pece?

Recept na podlesníky

Vybrali jsme pro vás recept dle pořadu „Co naše babičky uměly a na co jsme my zapomněly“.

Na podlesníky budete potřebovat 75 dkg brambor vařených ve slupce, pěkné zelné listy, celé vejce, sůl, ¼ litru kyšky, trochu hladké mouky, zakysanou smetanu a cukr na dochucení.

Vychladlé vařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Poté přidejte vejce, mouku, osolte a přidejte kyšku. Vznikne vám těsto, které dáte na sádlem pomazané zelné listy.

Připravené podlesníky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 180 stupňů, dokud nezezlátnou. Poté vše dochutíte lžičkou smetany a cukrem a máte pokrm, na kterém si všichni pochutnají.

Zdroje: iDNES, Česká televize

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz