Říká se jiný kraj, jiný mrav. A je to pravda. Co kraj, to jiné tradice, zvyky a recepty. A například Valašsko má jednu specialitu jménem podlesníky. Co to je a jak si takové podlesníky doma udělat? Prozradíme, že základem receptu jsou brambory.
Podlesníky nebo také úhraby jsou valašskou specialitou. Jedná se o bramborové placky, které jsou pečené na zelných listech.
V minulosti bývaly pochoutkou
Dříve se podlesníky připravovaly v době, kdy bylo čerstvé zelí – tedy v létě a na podzim. Někdo je měl jako hlavní jídlo, jiní je k hlavnímu jídlu přikusovali. Každopádně se jednalo o velmi oblíbený rodinný pokrm.
Rodiny si je připravovali v pecích přibližně třikrát do roka, a když už se do výroby dali, připravili jich vždy velké množství.
Podlesníky se zadělávaly v neckách, a když se spojily se zakysanou smetanou, jednalo se o skutečnou pochoutku.
Jak si takový tradiční podlesník připravit dnes, a to samozřejmě bez necek a pece?
Recept na podlesníky
Vybrali jsme pro vás recept dle pořadu „Co naše babičky uměly a na co jsme my zapomněly“.
Na podlesníky budete potřebovat 75 dkg brambor vařených ve slupce, pěkné zelné listy, celé vejce, sůl, ¼ litru kyšky, trochu hladké mouky, zakysanou smetanu a cukr na dochucení.
Vychladlé vařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Poté přidejte vejce, mouku, osolte a přidejte kyšku. Vznikne vám těsto, které dáte na sádlem pomazané zelné listy.
Připravené podlesníky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 180 stupňů, dokud nezezlátnou. Poté vše dochutíte lžičkou smetany a cukrem a máte pokrm, na kterém si všichni pochutnají.
Zdroje: iDNES, Česká televize
Autor: Soňa Jiroutová