Někdo je zná pod pojmem lokše, dalšímu je možná mnohem bližší pojmenování laty, přesňáky nebo šumpále. Někde se dokonce objevuje i pojmenování patenty. Ať už jim říkáte jakkoli, jde o druh bramborových placek, které se nejvíce zabydlely v kuchyních západního Slovenska a jižní Moravy.
Tyhle tradiční bramborové placky se dříve připravovaly snad v každé domácnosti. Dnes už se k jejich přípravě dostáváme jen zřídka, a to je škoda. Lokše si totiž můžete připravit jak ve sladké, tak slané variantě.
Co jsou to lokše?
Nejdříve pár slov k tomu, co to ony lokše vlastně jsou. Jelikož se nejedná o moderní pokrm, možná se mezi námi najdou tací, kteří vůbec netuší, co si pod slovíčkem lokše nebo šumpále vlastně představit.
„Lokše jsou tradiční bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska. Odsud se dostaly i do Čech, zejména na Moravu, kde se jako lokše označují i široké polévkové nudle,“ vysvětluje web Apetitonline.
Základem jsou vařené brambory
Věděli jste, že kromě výše zmíněných pojmenování se lokším říkává žebrácké placky? Vysvětlení pro tohle možná hanlivé pojmenování je snadné.
„Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí,“ píše Wikipedia. Z toho plyne, že jde a vždycky šlo o opravdu levné jídlo. Odtud pochází i přezdívka žebrácké placky.
Připravte si je doma
Na přípravu staročeských lokší potřebujete: 400 g vařených brambor ve slupce, 130 g hladké mouky, sůl a sádlo na omaštění.
Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout. Poté oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku a trochu soli, ručně vypracujte těsto.
„Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválejte placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy,“ radí web Fresh iPrima.
Vychutnejte si je na sladko i na slano
Lokše si doma můžete vychutnat jak na sladko, například potřené povidly nebo domácí marmeládou, tak na slano. Mohou dokonce nahradit i tradiční přílohu v podobě knedlíků.
Zdroj: apetitonline.cz, cs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz, kucharkaprodceru.cz
Autor: Natálie Kabourková