Tokajské víno vzniklo podle pověsti náhodou. Díky plísni je sladké a hodí se ke svátečním příležitostem

Vino
Zdroj: K.Decha / Shutterstock.com

Maďarsko je v Evropě jednou z největších vinařských velmocí. Například legendární Býčí krev je velmi známá nejen u nás, ale i po celém světě. A pochází odsud také víno tokajské, kterému se mnohdy přezdívá král všech vín.

Tokajské víno se vyrábí z hroznů sklizených ve vymezené oblasti na severu Maďarska kolem hory Tokaj, píše Český rozhlas Radiožurnál. A jeho historie je delší, než byste čekali. Sahá totiž podle některých verzí až do středověku.

Sladší než kdy dřív

Jedna z legend vypráví, že víno vzniklo v době, kdy velkou část Uherska okupovala Osmanská říše. Tehdy se totiž lidé skrývali před Turky plenícími vesnice a na sklizení vína neměli čas.

Když se situace zlepšila, byla většina bobulí na vinicích už pokryta plísní. Tamější obyvatelé ale nechtěli plýtvat a rozhodli se udělat z ovoce nápoj stejně, jako tomu dělali doposud. A brzy zjistili, že ve výsledku víno chutná skvěle a je sladší než kdy dřív.

O něco složitější proces

Zjištění, že plíseň dělá z tokajského vína velmi sladký a lahodný nápoj, bylo důležité. Trvalo ale mnoho a mnoho let než vznikl postup, pomocí kterého se vyrábí námi dnes známý alkohol, píše 100+1.

Navíc existuje hned několik výrobců a každý dělá víno trochu jiným způsobem. Alkohol potřebuje péči, ale především čas, aby docílil ideální chuti. Tokajská vína jsou pak podle vinařky Terezy Benkö určena především ke slavnostním příležitostem.

„Sladkého vína se nedá vypít moc – tak skleničku po jídle nebo k dobrému dezertu. Sama ho mám ráda k rokfóru nebo k husím játrům. Není to víno pro každý den, ale pro zvláštní příležitosti,“ vysvětlila v roce 2012 pro Český rozhlas Radiožurnál.

Zdroj: Technický týdenník, Český rozhlas Radiožurnál, 100+1

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz