Existuje mnoho důvodů, proč cestovat. Někdo miluje poznávání památek, jiný se rád vydá za exotickou kuchyní. Kde exotická jídla zkusit?
Bangkok: Pouliční kuchyně
Bangkok je bezpochyby hlavním městem pouličního jídla. Město je plné stánků, kde se jídla připravují přímo před vašima očima. Stojí za to si vybrat místa, kde jsou fronty. Je to známka toho, že nabízené jídlo je chutné a čerstvé. Pouliční jídlo je levné a vůně ve vzduchu je nezapomenutelná. Mimo jiné můžete vyzkoušet sataya (kousky kuřecího, vepřového nebo hovězího masa pečené na bambusové tyči, namočené v omáčce) nebo thajské pad (smažené rýžové nudle s vejci, fazolové klíčky, posypané arašídy) a některé polévky, např. tom yam gong (z krevet).
Když jste na dovolené v Thajsku, je dobré koupit si místní ovoce – mango, ananas nebo melouny – abyste zjistili, že chutnají jinak než ty, které se prodávají v našich supermaketech. Můžete také vyzkoušet ty exotičtější druhy ovoce například slavný durian (páchnoucí, ale chutný!), Nebo mangosteen, tamarind nebo rambutan (připomínající liči). Před cestou do Thajska využijte srovnání cestovního pojištění a vyberte si to nejvýhodnější.
Japonsko: sushi a další oblíbené pokrmy
Japonská kuchyně je v České republice a v Evropě vůbec velmi oblíbená. Ve velkých městech snadno najdete restaurace a sushi bary, které se na japonskou kuchyni specializují. Rozhodně však stojí za to vyzkoušet japonská jídla rovnou v Japonsku. Kromě sushi si můžete dopřát oblíbené sashimi – ryby a mořské plody podávané bez rýže, ramen – zajímavá polévka vařená z červeného masa nebo různé varianty těstovin: pohanka soba, udon a somen. Pro odvážlivce nesmíme zapomenout zmínit i proslulou rybu fugu (ale pouze na certifikovaném místě, protože nesprávně připravené ryby mohou vést k otravě nebo dokonce smrti), nattō (připravené z fermentovaných sójových bobů), uni (pohlavní žlázy mořského ježka), namako (mořské okurky) , tzv. mořské okurky) nebo shirako (rybí genitálie plné spermií) a mnoho dalších exotických lahůdek.
Mexiko: co takhle kuře v čokoládě
Kromě tacos nebo enchiladas na dovolené v Mexiku můžete vyzkoušet i kuře v čokoládě – vlastně kuře (nebo krůtí) v krtkové omáčce, tj. mole poblano, pocházející ze státu Oaxaca v jižním Mexiku, ačkoli je populární i v jiných částech Mexika. Čokoláda pochází z Mexika, ale je trochu odlišná od té, kterou známe v Evropě – sladká, s mlékem.
Krtek je tradiční marináda, i když obsahuje čokoládu, tak se nepodobá jejímu evropskému vydání: je sladká a kořeněná. Skládá se z čokolády, chilli, mandlí, sezamu a ovoce smíchaného ve vývaru. Negro krtek obsahuje nejvíce čokolády a je nejsladší.
Srí Lanka: ráj pikantních chutí
Kromě čaje (který se zde pije s mlékem) je Srí Lanka známá svou kořeněnou kuchyní. Hlavním jídlem ostrova je kari rýže – rýže s drůbeží, rybou nebo zeleninou (stejně jako hrášek nebo česnek). Rice & curry je dochucováno kari a chilli, které mu dodávají velmi kořeněnou chuť. Srílančané jedí toto jídlo na snídani, oběd a večeři. Nabírají rýži na prsty a namáčejí ji do kari a pak si ji dávají do úst. V restauracích dostávají zákazníci mísy na mytí rukou a zahraniční turisté také příbory. Můžete také narazit na talíře zabalené do alobalu. Na dovolené na Srí Lance byste měli vyzkoušet také rotti (dort z mouky, kokosových vloček, kokosové vody, smažený na kokosovém oleji, s náplní nebo bez náplně) a palačinky z rýžové mouky s vejcem uvnitř.