Aromatické pesto, původem z italského Janova, můžete při vaření přidat téměř k čemukoliv. Jeho kouzlo objevili i uživatelé TikToku, které si získal recept s pestem, vajíčky a avokádem.
Tradiční pesto se vyrábí z česneku, piniových oříšků, bazalky, sýra (parmazánu nebo pecorina) a extra panenského olivového oleje. Ingredience můžete rozdrtit v hmoždíři nebo použít kuchyňského robota. Některé z jeho složek, zejména olivový olej, mají navíc příznivý vliv na lidské zdraví.
Zdravotní přínosy pesta
Pesto je bohaté na antioxidanty, které se nacházejí v česneku, piniových oříšcích, olivovém oleji a bazalce. Antioxidanty mohou snižovat riziko mnoha nemocí, včetně srdečních onemocnění a rakoviny, tím, že bojují proti volným radikálům způsobujícím poškození buněk, uvádí VeryWellFit.
Laboratorní studie Cecilie Jimenez-Lopez a kol. ukázala, že olivový olej může zabránit růstu bakterií, jiných mikrobů a možná i některých nádorů. Studie z roku 2019 zase prokázala, že rostlinné sloučeniny česneku snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Stejně jako olivový olej má česnek antimikrobiální vlastnosti.
V neposlední řadě je se zdravotními účinky spojována také čerstvá bazalka. Studie z roku 2020 ukázala, že antioxidanty a esenciální oleje z listů bazalky mohou snižovat hladinu cukru v krvi a zabraňovat růstu patogenů přenášených potravinami.
Hodí se do dietního jídelníčku
Pesto má vysoký obsah zdravých tuků, které mají sice vyšší obsah kalorií, ale také na delší dobu zasytí a umožňují tělu vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích, A, D, E a K. Pesto můžete také použít jako zdravější náhradu smetanových omáček.
Využití v kuchyni
Pesto se nejčastěji používá v italské kuchyni, například s těstovinami a pizzou, ale také jako dip, dresink do salátů, pomazánka do sendvičů atd. Jeho bylinné a česnekové aroma dodává jídlům lehce pikantní chuť a sýr se v teplých pokrmech krásně rozpouští.
Vyzkoušet můžete i recept z TikToku, který pesto kombinuje s vejci a avokádem. Na pánev si dejte pesto, vejce a postupujte stejně jako při přípravě volského oka. Namažte si chleba máslem, potřete rozmačkaným avokádem, přidejte vejce s pestem, polijte medem a osolte a opepřete.
Zdroj: VeryWellFit, Healthline, TikTok, Cecilia Jimenez-Lopez, Bioactive Compounds and Quality of Extra Virgin Olive Oil, 2020, Yan Zhang, Phytochemicals of garlic: Promising candidates for cancer therapy, 2019, Shahrajabian Mohamad Hesam, Chemical components and pharmacological benefits of Basil (Ocimum basilicum): a review, 2020
Autor: Dominika Jandorová