Tikka masala je pokrm, který je aktuálně oblíbený po celém světě, a to vzhledem k oblibě orientální kuchyně. Jenže se zdá, že právě tento vznikl v Evropě.
Původ tikka masala
Ačkoli by se mohlo zdát, že tikka masala pochází z Indie, není to tak úplně jisté. Dokonce existuje mnoho názorů, že tomu tak není. Tento pokrm sice může pocházet z Indického subkontinentu, zdá se ale, že za ním stojí jihoasijští přistěhovalci do Velké Británie. Mohlo se přitom jednat o Bangladéšany. Právě na britských ostrovech je každopádně toto jídlo nejoblíbenější.
Kde tikka masala ochutnat?
Tikka masala není ani v České republice neznámým pokrmem. Naopak se zdá, že jde o dosti oblíbené orientální jídlo. Objednat si ho totiž můžete v mnoha asijských restauracích (některé dokonce nesou právě tento název), případně si jej lze koupit v obchodech. K dispozici máte omáčku ve sklenici, ale také koření v prášku, které je určeno k použití při přípravě.
Jednotlivé ingredience
Tikka masala je pokrm z kuřecího masa, ačkoli se v některých variantách používají i jiné druhy. Konkrétně se jedná o kousky smaženého marinovaného kuřete, které se podává s kari omáčkou oranžové barvy. Kromě koření (zázvor, kurkuma, garam masala, koriandr, skořice nebo chilli) se v ní používá rovněž zelenina (cibule, česnek, rajčata), ale také zakysaná smetana či bílý jogurt.
Tikka masala z hlediska zdraví
Tento pokrm lze označit za poměrně zdravý, záleží ovšem na použitých ingrediencích. Kuřecí maso je obecně považováno za zdravější živočišný produkt a rovněž většina dalších surovin je bezproblémových. Pokud si jej však budete chtít připravit doma a použijete zakysanou smetanu a bílý jogurt, měli byste si pořídit kvalitní varianty, a ne nejlevnější výrobky, které jsou na trhu.
Zajímavosti o tikka masala
- Kuřecí tikka je pokrme z indického Paňdžábu (kousky smaženého marinovaného kuřete), masala potom znamená „směs koření“.
- Pokud si budete chtít pokrm připravit doma, použít byste měli kuřecí prsa. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo indické placky.
- Tikka masala se dnes podává v restauracích po celém světě, přičemž velmi oblíbená je nejen ve Velké Británii, ale také v USA.
- Podle průzkumů se jedná o druhé nejoblíbenější zahraniční jídlo v Británii, a to po pokrmech, které se připravují čínskou technikou stir-fry.
- V roce 2001 dokonce zmínil toto jídlo ve svém projevu britský ministr zahraničí Robin Cook, který tak ocenil výhody britského multikulturalismu.