Thajská kuchyně v současné době patří k nejoblíbenějším orientálním kuchyním. Je totiž nejen chutná, ale většina pokrmů je také zdravá.
Historie thajské kuchyně
Thajská kuchyně představuje z historického hlediska pestrou směsici. Kromě domácí tradice se v ní projevují vlivy čínské (např. ze Sečuánu), indické (spojené s příchodem buddhismu), ale také působení z muslimských zemí. Částečně ji ovlivnila také evropská tradice, která je spojována především s portugalskými misionáři a nizozemskými obchodníky.
Typické pokrmy thajské kuchyně
Thajská kuchyně snoubí pět chutí, a to sladkou, slanou, kyselou, hořkou a kořeněnou. Velké množství pokrmů se přitom konzumuje s rýží, což je tradiční příloha v Jižní a Jihovýchodní Asii. Podává se přitom světlá i tmavá, vařená i smažená a velmi oblíbené jsou rovněž rýžové nudle.
Mezi nejznámější thajské pokrmy patří pad thai, což jsou právě smažené rýžové nudle s vajíčky, oříšky a tofu, někdy také s masem a krevetami. V Thajsku je oblíbené také kari koření, mezi typická jídla tedy patří i kaeng massaman, což je kari omáčka s masem a indickým kořením.
Thajská kuchyně si potrpí rovněž na polévky, z nichž můžeme jmenovat tom yum, která se připravuje z chilly pasty a je kořeněná galangalem. Populární jsou rovněž saláty jako např. som tam, což je pikantní salát, jehož základem je papája a krevety.
V Thajsku jsou samozřejmě oblíbené i sladká jídla, mezi která patří slazená rýže s kokosovým mlékem a Thajci často konzumují i čerstvé ovoce. Zmínit musíme i luk chup, což je dezert velice podobný marcipánu, jehož původní receptura pochází z Portugalska.
Zaměříme-li se na nápoje, oblíbené jsou šťávy z čerstvého ovoce a vlivem okolních států také čaje. Na druhou stranu s postupující globalizací získaly na oblibě také slazené limonády, jakož i alkoholické nápoje, jako je pivo anebo různé lihoviny.
Thajská kuchyně z hlediska zdraví
Thajská kuchyně využívá čerstvé suroviny a naopak zde nejsou tak typické průmyslově upravené potraviny. Navíc je využíváno velké množství rozmanitých ingrediencí. I živočišné produkty jsou přitom často zdravé, neboť jsou např. hojně využívány mořské plody. Díky tomu lze thajskou kuchyni označit za zdravou.
Zajímavosti o thajské kuchyni
- V thajské kuchyni se hojně využívá koření. Kromě již zmíněného galangalu, kari a chilli se jedná také o koriandr, pepř nebo citrónovou trávu.
- Rýže je v Thajsku skutečně základní potravinou. Ostatně slovní spojení „jíst rýži“ má v thajštině totožný význam jako „jíst jídlo“.
- Z ovoce si Thajci nejčastěji pochutnávají na banánech, ananasu, mangu, liči nebo durianu, což je ovoce, u něhož někteří lidé nesnesou zápach.
- Rozmanitost thajských pokrmů je zajištěna i díky skutečnosti, že jsou porce obvykle malé, zato se podává větší množství chodů.
- Nejdůležitější jídlem dne je pro Thajce večeře, která je zároveň vnímána jako důležitá společenská událost.