Nadia Caterina Munno je známá spíše pod přezdívkou Pasta Queen. Populární italsko-americká influencerka se zaměřuje na vaření těstovin a italských jídel. Připravte si doma podle jejích rad těstoviny cacio e pepe ricotta.
Cacio e pepe je pokrm, který pochází z regionu Lazio, konkrétně z Říma a jeho okolí. Jde o tradiční pastýřské jídlo, pravděpodobně sahající až do dob starověkého Říma, píše Secret Food Tours.
Těstoviny podle Pasta Queen
V dnešní době se pokrm často upravuje a jeho tradiční verze se tak podávají spíše v konkrétních italských oblastech. Doma si ale můžete připravit recept podle influencerky, která ho dělá následujícím způsobem.
Na přípravu budete potřebovat 400 gramů špaget, 200 gramů sýru pecorino romano, 150 gramů ricotty, 2 lžíce čerstvě mletého černého pepře, sůl na ochucení těstovinové vody a 2 lžíce olivového oleje.
Jak na přípravu jídla
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente, tedy takzvaně na skus.
Mezitím v misce smíchejte nastrouhaný pecorino romano s ricottou. V pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a přidejte mletý černý pepř. Opékejte ho asi minutu, dokud nezačne vonět. Než scedíte těstoviny, odeberte asi 1 šálek vody, ve které se vařily.
Sceďte těstoviny a přidejte je do pánve s pepřem. Snižte teplotu a postupně přidávejte směs sýrů. Pokud je směs příliš suchá, přidávejte po troškách vodu z těstovin, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Míchejte, dokud se sýry nerozpustí a nevytvoří hladkou omáčku, která obalí těstoviny. Potom pokrm ihned podávejte, případně ho ještě ozdobte dalším nastrouhaným pecorinem a mletým pepřem.
Zdroj: Prima Fresh, La Cucina Italiana, Secret Food Tours
Autor: Šárka Cvrkalová