Tarhoňa je jídlo typické především pro maďarskou kuchyni. Někdy se jí přezdívá také těstovinová rýže, s rýží přitom ale nemá nic společného. Co je vlastně tato potravina zač a jak ji v kuchyni využít?
Tarhoňa je výrobek z vody, pšeničné mouky a celých vajec. Jde o drobné kuličky, které se vlastně příliš chutí neliší od těstovin. Pokrm pochází pravděpodobně už z dob Osmanské říše a turecké kuchyně, uvádí Top recepty.
Velmi často se o něm mluví ve spojitosti s kočovnými národy, které měly toto jídlo ve velké oblibě. Dobře se totiž skladuje i přenáší a velmi rychle ho lze připravit v kotlíku nad ohněm.
Delší doba přípravy
Příprava tarhoni se od běžných těstovin mírně liší. Kuličky by se nejprve měly opražit na másle dozlatova. Až poté se podlijí vodou a dusí se doměkka. To může někdy trvat i 50-60 minut. Zároveň je třeba dát pozor, aby se nerozvařily na kaši.
Z tarhoni se dá dělat celá řada receptů. Dá se použít k omáčkám, jako příloha ke grilovanému masu, ale třeba také do různých salátů nebo „rizota“. Hodí se tam, kde byste normálně zvolili rýži nebo těstoviny.
Tarhoňa ve fazolové polévce i s uzeným a houbami
Tarhoňa při vaření nabobtná a je následně velmi sytá. Proto se využívá nejen v běžných hlavních chodech, ale také například v polévkách, které pak hlavní chod svou sytostí nahradí.
Jednou z oblíbených polévek je v Maďarsku ta fazolová, která je díky tarhoně velmi sytá. Patří k nejzákladnějším pokrmům tamní kuchyně a rozhodně se vyplatí si ji doma vyzkoušet také připravit.
Dalším oblíbeným jídlem je pak tarhoňa dušená s kousky uzeného a s houbami. V tomto případě Maďaři používají i ostřejší chutě a vzniklé „rizoto“ dochucují pro ně typickou pálivou paprikou.
Zdroj: Top recepty, Atlaso, Dudlu
Autor: Šárka Cvrkalová