Tato malá jídla jsou obvykle doprovázena nápoji v době oběda nebo v podvečer. Jejich oblíbenost podporuje teorie, že k pití patří jídlo a naopak. Původ jídla je však úplně jiný a tapas pochází ze slovesa tapar, tedy přikrýt.
Pochoutka z Andalusie
Pokrm pochází z Andalusie, kde pijáci zakrývali sklenice krajícem chleba, aby se do nich neprášilo a netopil se v nich hmyz. Dnes je tapas velice populární záležitostí a dávno už se tento populární styl jídla rozšířil po světě. Tapas jsou velice pestrou pochutinou, může jít například o mušle, olivy nebo ančovičky podávané na malých talířích.
Dnes je však rozmanitost moderních tapas, které lze sestavit z téměř jakéhokoli druhu ingrediencí podávaných v malých porcích, vlastně nekonečná a nemá žádná pravidla.
Pestrost pokrmu je dána i regionem
Například v jižním Španělsku podle Tasteatlas tapas zahrnují měkkýše, chobotnice, vejce, krevety, míchané obalované mořské plody a smažené ryby marinované v šafránu.
Tapas na severu se často skládají z kroket na bázi bešamelu a krevet v těstě, zatímco Madrid miluje dršťky, ančovičky naložené v octě a tapas se šunkou. Mezi další běžné variace patří olivy, masové kuličky, plněné mušle, zelená paprika, uzené sýry a na tenké plátky nakrájená slaná treska.
Bez ohledu na rozmanitost jsou tapas ve Španělsku základem. Jde o úžasné barové jídlo servírované po celém světě, ale i o způsob stravování a způsob života.
Autentické španělské tapas se podávají jako malé talíře zdarma ke každému nápoji objednanému ve Španělsku. Návštěvníci baru si tak ve „šťastnou hodinku“ mohou ochutnat klasické španělské jídlo.
Opečené plátky bagety se často podávají se sýrem manchego a s tenkými plátky jamón ibérico, sušenou šunkou vyráběnou ve Španělsku a Portugalsku a oslavovanou jako nejlepší šunka na světě. A téměř každý španělský stůl oslavuje zdejší legendární olivy, třeba marinované.
Tapas jsou ideální pochutinou pro pohodová přátelská setkání. Jejich výhodou je skutečnost, že si je lze připravit předem.
Španělský česnekový toast
Pokud hledáte malé a jednoduché občerstvení pro společnost, která popíjí alkohol, Allrecipes radí, že stačí třeba toastový chleba rozkrojený na malé tenké plátky. Ty můžete opéct na grilu a potřít česnekem. Toasty se pokryjí rajčaty a potřou olivovým olejem.
Španělské plněné olivové tapas s fetou
Toto tapas přijde k chuti milovníkům oliv. Olivy stačí naplnit směsí fety, cibule, česneku, olivového oleje a rozdrcených pražených mandlí. Čím větší olivy se zvolí, tím je práce snadnější.
Pintxo Gilda
Toto jídlo, které je velmi oblíbené v baskickém regionu Španělska, je kombinací masa, sýra a zeleniny, které obvykle drží pohromadě „pintxo“ neboli špíz. Toto slané ztvárnění kombinuje papriky, ančovičky a olivy. Gilda špízy jsou jedním z nejznámějších baskických pintxos. Pro přípravu jsou velmi vhodné olivy a nakládané papričky piparra.
Zdroj: allrecipes.com, tasteatlas.com
Autor: Lída Kropáčková