Pokud se mluví o pálivých jídlech, mnoho lidí napadne jako první tabasco. Ačkoli to tak totiž na počátku nevypadalo, dnes patří k nejznámějším omáčka celosvětově.
Historie tabasco omáčky
Tabasco dnes patří mezi nejznámější pálivé omáčky, jeho historie se ovšem začala psát velmi nenápadně. Jeho stvořitelem byl jistý Edmund McIlhenney, bývalý bankovní úředník, který žil v roce 1868 v americké Louisianě. Právě v tomto roce sklidil své první papričky tabasco, z nichž začal připravovat omáčku pro oživení chuti jídel. Původně ji přitom znali pouze jeho rodina a přátelé. Edmund tehdy tedy vůbec nemohl vědět, co svým „vynálezem“ vlastně způsobí. Dnes je totiž tabasco známé takřka po celém světě.
Kde můžete tabasco ochutnat?
Tabasco omáčky, které jsou vyráběny především z tabasco papriček, octa a soli, aktuálně existují v mnoha variantách a pořídit si je lze bez větších komplikací. Nabízí je totiž řada specializovaných internetových obchodů jako např. Chefshop.cz. Sehnat je ovšem lze rovněž v běžné distribuční síti (koupit je můžete i v Tescu a jinde). Omáčky tabasco jsou navíc tradičním dochucovadlem v restauracích. Sluší se podotknout, že omáčky McIlhenny jsou stále vyráběny podle tradiční receptury.
Pálivost tabasco omáček a jejich využití v kuchyni
Tabasco omáčky se liší nejen chutí (existuje např. česneková varianta), ale také pálivostí. Originální červená omáčka z tabasco papriček např. disponuje pálivostí 2 500 až 5 000 jednotek Scovilleovy stupnice (SHU), zatímco omáčka Sweet and Spicy má pálivost jen 100 až 600 SHU. Nutno dodat, že tabasco obecně ani zdaleka nepatří mezi nejpálivější produkty z papriček. Samozřejmě si ale nejprve vyzkoušejte, zda vám budou jednotlivé produkty z hlediska chuti i pálivosti vyhovovat.
V kuchyni lze tabasco omáčky využít při přípravě rozličných pokrmů. Určitě se osvědčí k masu, luštěninám, rýži a různým zeleninovým jídlům, ale také do polévek či omáček. Používají se ovšem také k dochucení nápojů. Tabasco je ostatně nedílnou součástí známého koktejlu Bloody Mary.
Jaký má tabasco vliv na lidské zdraví?
Chilli papričky obecně obsahují kapsaicin, jenž je zodpovědný za pálivou chuť. Tento rostlinný alkaloid ovšem může pomoci i s některými zdravotními neduhy. Především kladně působí na kardiovaskulární systém, povzbuzuje totiž krevní oběh, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má i další pozitivní účinky. Jedná se tedy o prevenci mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu. Na druhou stranu by to s pálivými jídly neměly přehánět osoby s těžkou formou akné (tabasco může podporovat tvorbu mazu), stejně jako lidé, kteří mají problémy s přecitlivělým žaludkem či s ledvinami.
dZajímavosti o tabascu
- Jak už jsme uvedli, tabasco vzniklo v roce 1868. To znamená že v letošním roce oslavilo 150 let existence, což by Edmund McIlhenney s největší pravděpodobností nečekal.
- Omáčka tabasco vznikla v oblasti, kde se vyrábí dodnes. Stále ji totiž produkuje původní továrna, jíž vlastní McIlhenneyho rodina, na místě nazývaném ostrov Avery.
- Z dochucovadla pro rodinu a přátelé se stal celosvětový hit. V současné době se tabasco prodává ve více než 185 zemích světa.
- Z toho je patrné, že se dnes chilli papričky pro tabasco omáčky nepěstují pouze v blízkosti továrny, ale naprostá většina je produkována zeměmi Jižní Ameriky.
- Pokud ochutnáte tabasco, které pro vás bude příliš pálivé, rozhodně vám nepomůže voda! Vyzkoušejte proto mléko, jogurt nebo kousek chleba.