V jídelníčku každého z nás se vyskytuje celá řada syrových surovin. Často je konzumujeme třeba ze zvyku nebo proto, že nám jednoduše chutnají. Třeba ovoce nebo zelenina. Ta neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku.
Ovoce nebo zeleninu jíme i bez toho, že bychom museli zastávat přesvědčení, že jsou pro naše tělo ta nejlepší volba právě proto, že jde o syrové potraviny. Syrová dieta je v tomto případě další level. Znáte ji?
Syrová neboli raw strava
Nejde o žádnou novinku, která by spatřila světlo světa teprve před krátkým časem. Ba spíše naopak. O raw stravě se ví už delší dobu.
Je ale pravdou, že v poslední době získává na popularitě, jak upozorňuje healthline.com. Myšlenka jíst pouze syrovou stravu existuje od poloviny devatenáctého století, kdy ji dietní reformátor Sylvester Graham propagoval jako způsob, jak se vyhnout nemoci.
O co jde?
Do povědomí stále většího počtu lidí se dostává pojem syrová dieta. Stejně jako veganství vylučuje všechny potraviny živočišného původu.
Kromě toho ale diktuje, že můžete konzumovat pouze potraviny, jež jsou zcela syrové nebo připravované při teplotě 40–48 °C.
Jinými slovy se váš jídelníček skládá jen z rostlinných produktů, které jsou syrové nebo nezpracované při vysoké teplotě.
Výhody syrové diety
Mnoho lidí na syrové stravě věří, že díky ní bude tělo lépe schopno předcházet nemocem, zejména chronickým, a bojovat s nimi.
Dodržování syrové stravy může mít řadu výhod, včetně zlepšení zdraví a hubnutí. „Jednou z výhod je vysoký obsah živin,“ odhaluje medicalnewstoday.com.
Syrová strava mívá vysoký obsah ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin, které jsou základem zdravé stravy. Konzumace řady těchto potravin poskytne dostatek vitamínů, minerálů, zdravých tuků a bílkovin.
Hubnutí
Pokud si člověk přeje zhubnout, může mu pomoci jíst převážně tepelně neupravená jídla. Je to proto, že syrové potraviny mají obvykle nízký obsah kalorií a potraviny rostlinného původu mají vysoký obsah vlákniny, takže se člověk cítí déle sytý.
Mezi další výhody syrové diety patří konzumace méně zpracovaných potravin, které jsou často plné soli. Může se vám také zlepšit pleť a můžete mít více energie.
Existují nějaké nevýhody?
Některé potraviny není bezpečné jíst tepelně neupravené. Proces vaření rozkládá toxické chemikálie v některých potravinách a jiné s sebou nesou riziko otravy jídlem.
Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com
Autor: Karolína Nezbedová