Halloumi je polotvrdý sýr, jenž se vyrábí z kozího a ovčího (někdy i s příměsí kravského) mléka a jeho charakteristickou chuť dotváří máta. Tento původně kyperský pokrm se aktuálně začíná stále více konzumovat i u nás.
Původ sýra halloumi
Sýr halloumi vznikl na Kypru, a to už v byzantském období (395 až 1191). Pro kyperské vesničany se jednalo o důležitý zdroj bílkovin, takže nepřekvapí, že se vyráběl ve velkém. Recepty se lišily od vesnice po vesnici, přičemž každá byla hrdá na svoji vlastní recepturu. Obliba sýra halloumi se ovšem neomezovala pouze na Kypr, neboť se časem rozšířil do celého Středomoří, přičemž populárním se stal především v Levantě (oblast v Přední Asii u Středozemního moře). V posledních letech navíc začal nenápadně pronikat i do mnoha dalších částí světa.
Kde sýr halloumi ochutnat?
Když se řekne „halloumi“, mnoho Čechů možná nebude vědět, o co se jedná, ačkoli tento název jim zřejmě nebude tak úplně cizí. V každém případě se dá sehnat velmi jednoduše. Ve své nabídce totiž mají sýr halloumi velké obchodní řetězce jako Tesco, Lidl nebo Makro. Navíc ho lze ochutnat také u stále rozšířenějších stánků s kebabem (v Libanonu je koneckonců označován jako kebabový sýr), kde se často používá jako jedna z ingrediencí. Nabízí ho ale třeba také Bageterie Boulevard. Halloumi si navíc určitě dejte, pokud budete pobývat na Kypru či v Řecku.
Sýr halloumi v kuchyni
Sýr halloumi má mírně slanou chuť a barvou a konzistencí asi nejvíce připomíná mozzarellu. Upravovat ho lze různě. Můžete jej jíst samostatně (výtečný je např. s vínem), případně jej použít na posypání salátů či omáček. Při jeho výrobě se přitom do mléka nepřidává kultura mléčného kysání. To způsobuje, že je nejen velice trvanlivý (proto bývá oblíbený u kočovných národů), ale také se taví při vyšších teplotách. Proto se jedná o ideální sýr na grilování, opékání či smažení. Na povrchu se totiž krásně opeče a uvnitř se roztaví. Především se ale neroztéká.
Sýr halloumi a zdraví
Sýry obecně nejsou příliš zdravé, alespoň ne ve větším množství, ačkoli záleží na konkrétním druhu tohoto mléčného výrobku. Právě halloumi patří do skupiny, kterou lze označit za zdravější. Ačkoli obsahuje tuky, zároveň se jedná o dobrý zdroj bílkovin, o čemž jsme se ostatně zmínili už výše. Pokud si k němu navíc dáte čerstvou zeleninu, chybu určitě neuděláte. V Řecku je navíc halloumi populární v kombinaci s ovocem, což lze označit za další zdravou variantu.
Zajímavosti o sýru halloumi
- O důležitosti sýra halloumi na Kypru svědčí skutečnost, že jména některých rodin z 19. století, které jej produkovaly, zní Halluma, Hallumas či Hallumakis.
- Halloumi je i nadále nejoblíbenější právě na Kypru. Každoročně se tu zkonzumuje 8 kg na osobu.
- Sýr halloumi se původně připravoval pouze z kozího a ovčího mléka. V současné době je ovšem vyráběn i průmyslově, a zde se používá i kravské mléko.
- Zatímco halloumi je v USA registrován jako chráněný kyperský výrobek, v zemích EU tomu tak doposud není. Jde o důsledek konfliktu, jenž se týká použitých ingrediencí při výrobě. Producenti mléka a chovatelé koz a ovcí se totiž nemohou dohodnout, zda může registrované halloumi obsahovat právě kravské mléko (to je levnější než kozí a ovčí).