Švýcarská kuchyně je dosti rozmanitá. Gastronomie se rozvíjelo v každém kantonu odlišně, takže rozdíly lze nalézt i dnes. Na druhou stranu existují pokrmy, které jsou považovány za obecně švýcarské.
Historie švýcarské kuchyně
Na vývoj místní gastronomie měly vliv nejen velké říše a okolní státy (Itálie, Francie či Německo), ale hlavně život vesničanů v horských oblastech. Ti často používali pouze základní suroviny, což se dodnes projevuje na určité jednoduchosti švýcarské kuchyně.
Typické pokrmy švýcarské kuchyně
Obecně lze švýcarskou kuchyni charakterizovat nejen jako jednoduchou, ale také výživnou a chutnou. Typickou surovinou jsou místní sýry, které znají milovníci těchto mléčných výrobků po celém světě. Švýcaři hojně používají i bylinky a koření, ze zeleniny pak nejvíce brambory.
Zaměříme-li se na švýcarské sýry, nejznámější je Emmental, jenž má typické dutiny a pochází z údolí řeky Emme. V Severní Americe a Austrálii je občas dokonce nazýván „Swiss cheese“. Mezi další známé sýry ze Švýcarska patří Appenzeller (zapáchavý sýr ostré chuti), Gruyére či Raclette.
Raclette ovšem není pouze název pro sýr, ale také pro jídlo, jež se z něj připravuje. Sýr se roztaví a podává se s bramborami ve slupce, nakládanými okurkami a cibulkami. Emmental a Gruyére jsou zase základem švýcarského národního jídla – fondue. Tyto sýry se opět roztaví, do tekuté směsi jsou často přidávány i další suroviny a následně je sem namáčen bílý chléb, případně maso či zelenina.
Mezi další typická jídla švýcarské kuchyně patří i rösti, což je tradiční pokrm z nastrouhaných brambor, jež se zapékají či smaží. Dříve se jednalo o selskou snídani, dnes jde spíše o přílohu. Ze Švýcarska pochází také müsli, směs obilných vloček, ovoce a ořechů.
Švýcaři rovněž rádi mlsají, přičemž proslulá je především švýcarská čokoláda, která se stejně jako většina sýrů vyrábí z mléka místních krav. Ze Švýcarska ostatně pochází i nadnárodní společnost Nestlé, jež ovšem nevyrábí pouze sladkosti, ale soustředí se i na další potraviny a nápoje.
Raclette či fondue jsou Švýcaři zvyklí zapíjet vínem, které je velmi kvalitní a známé mezi znalci po celém světě. Pěstuje se přitom především v kantonech Valais a Vaus, stejně jako u Neuchâtelského jezera. Z nealkoholických nápojů musíme jmenovat kávu či Rivellu, která se vyrábí z mléka a mléčné syrovátky.
Švýcarská kuchyně z hlediska zdraví
Švýcarská kuchyně je sice jednoduchá, ale poměrně dost výživná. Jistě, častá konzumace mléčných výrobků by neměla být součástí zdravého životního stylu, na druhou stranu jsou Švýcaři zvyklí používat místní suroviny, které jsou často přírodní a kvalitní. Obecně se dá říci, že švýcarská kuchyně nepatří k nejzdravějším na světě, nicméně ji nemůžeme označit ani za enormně nezdravou.
Zajímavosti o švýcarské kuchyni
- Od roku 2001 je i ve Švýcarsku zavedena kontrolní značka AOC (Appellation d´Origine Contrôlée). Budete-li si tedy chtít pořídit pravý švýcarský sýr, hledejte právě toto označení.
- Tato značka je přitom důležitá, protože např. pravý ementál (Emmentaler Switzerland) dnes tvoří pouze 2,5 % světové produkce tohoto sýra.
- Fondue existuje v řadě variant. Narazit tak můžete nejen na tradiční recepturu, ale také na fondue s ořechy, případně na lesnické (se žampióny) anebo vinné fondue (s bílým vínem).
- Švýcaři jsou stejně jako Češi milovníky pálenek, přičemž rovněž vypalují různé druhy ovoce jako např. višně, švestky či hrušky.
- Ve Švýcarsku je samozřejmě oblíbené i maso (často sušené), a to včetně uzenin (např. klobásy).